ulgenzekiok.fw

Uğur Dündar’a bir çağrı daha

9 Eylül Gazetesi, 25.09.2023

https://www.dokuzeylul.com/ugur-dundara-bir-cagri-daha

2018 Ocak ayında, bu köşeden bir yazı ile duayen gazeteci Uğur Dündar’a bir çağrı yapmış, CHP genel başkanlığı seçimi öncesinde televizyonda kendisinin moderatörlüğünde yapılacak bir programda tartışmaları için, o zamanki 4 adayı davet etmesini önermiştim. Sayın Dündar bu çağrıya hızlı bir yanıt vermiş ve Twitter’dan adayları Halk Tv’deki programına davet etmişti.

Dündar’ın davetine Ömer Faruk Eminağaoğlu ve Ümit Kocasakal hemen olumlu yanıt vermiş, Muharrem İnce ise geç verdiği yanıtta Kılıçdaroğlu’nun katılması durumunda kabul edeceğini bildirmişti. Kılıçdaroğlu katılmayınca program gerçekleştirilmemiş, yapılan ‘Adalet ve Cesaret Kurultayı’nda Kılıçdaroğlu yeniden seçilmişti.

Beş yıl sonra Sayın Uğur Dündar’a bir çağrıda daha bulunuyorum. Şu anda aday görünen Kılıçdaroğlu, Özgür Özel ve Örsan Öymen’i Sözcü TV’de kendisinin yöneteceği, İsmail Saymaz gibi isimlerin de katılabileceği bir tartışma programına lütfen davet etsin ve belli bir süre içinde içlerinden biri davete uymazsa, diğer iki kişi ile programı gerçekleştirsin.

Son cumhurbaşkanlığı seçiminde Kılıçdaroğlu rakibi Erdoğan’ı defalarca istediği kanalda bir programda tartışmaya davet etmişti. Bakalım Kılıçdaroğlu kendi partisinden rakipleri ile tartışmayı bu kez kabul edecek mi? Yoksa 5 yıl önceki gibi duymazdan mı gelecek? Kabul etme olasılığı öncekine oranla çok daha yüksek, çünkü kabul etmemesi durumunda kendisine yönelik tepkiler daha da artacaktır.

Çok tartışmalı geçen bu sürecin sonlarında, kurultay öncesi Kılıçdaroğlu’nun adaylıktan çekilmesini; Özgür Özel’in Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu’nun ortak adayı olarak geniş bir mutabakatla yeni CHP Genel Başkanı seçilmesini ve partiyi toparlayarak, İYİ Parti ile ‘İYİ’ ilişkiler kurmasını bekliyor ve umuyorum. Bu gerçekleşirse, önümüzdeki yerel seçimlerde bir öncekinden de büyük bir başarı elde edilebilir ve bu sonuç şu anki yönetim için bir güvensizlik oyu olarak değerlendirilebilir. Başarı için İmamoğlu, Yavaş ve Soyer gibi şehre özgü ‘sentez’ ve ‘kazanacak’ bireylerin aday gösterilmesi çok önemli.

Ahmet Akın Nereden Aday Olmalı?

Balıkesirli Ahmet Akın’ın İzmir’den aday gösterileceği söylentisinin şaka olduğunu düşünmüştüm, ama ciddiymiş! Bu düşünceyi ortaya koyanı çok merak ediyorum. Her kimse, bundan sonraki önerilerinin tam tersi uygulanmalı! Çünkü Akın İzmir’den aday olursa, sadece İzmir değil, Balıkesir de kaybedilir.

Tunç Soyer İzmir’de oy potansiyeli en yüksek adaydır ve açık ara ile seçilecektir; önümüzdeki dönemde İYİ Parti ile anlaşma sağlanamazsa, Özlale’nin adaylığı Soyer için avantaj bile olabilir. Balıkesir’de ise CHP ancak iyi bir aday ile kazanabilir ve en yüksek oy potansiyeli Ahmet Akın’da. Genel başkan yardımcılığının rüzgarını arkasına alarak, ilçelerde sevilen ‘kazanacak’ adayların gösterilmesi koşulu ile Akın Balıkesir’de kazanabilir. Örneğin, nüfus yoğunluğu yüksek Edremit’te sevilen, yeni bir aday bulmak şart.

Parti içi çekişmeleri bırakıp, akılcı düşünmenin zamanı.

Geminin limana güvenle varması amaçlanıyorsa…

Prof. Dr.Ülgen Zeki OK

Son Yazıları

Diğer Yazıları