ulgenzekiok.fw

İzmir ve Hatay kardeş olmalı

9 Eylül Gazetesi, 20.11.2023

https://www.dokuzeylul.com/izmir-ve-hatay-kardes-olmali

Dostlarla ziyaret ettiğimiz Hatay’da Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın ofisinde çok sıcak karşılandık ve sohbet sırasında Lütfü Başkan’a “Ortak yönler çok, İzmir ve Hatay kardeş şehir olmalı” deyiverdim ve bir gülümseme eşliğinde “Biz zaten kardeşiz” yanıtını aldım.

Hatay için farklı din, mezhep ve ırktan gelen insanların bir arada ve uyum içinde yaşamaları nedeniyle ‘mozaik’ benzetmesi yapılır; oysa, mozaikten çok, ‘aşure’yi andırıyor, bence. Mozaikte farklı nitelikteki parçalar çimento yardımıyla bir araya getirilir, kaynaşmaz; oysa aşurede farklı malzemeler aynı kazan içinde yavaş yavaş pişerken, tatları birbirine karışır ve ortaya harika bir tatlı çıkar.

Başkan Savaş toplumun farklı kesimlerini kucaklayan bir ‘Sentez aday’; tıpkı İstanbul’da İmamoğlu, Ankara’da Yavaş, İzmir’de Soyer gibi. Önceki seçimde yüzde 55’in üzerinde oy alırken, AKP adayı yüzde 43’ün altında kalmış; şu anda da açık ara en yüksek oy potansiyeline sahip. Defne Belediyesi’nde ise bir kan değişimine gereksinim var. Özellikle Alevi toplumu tarafından çok sevilen Dr. Cüneyt Cuzdan Defne’den yine aday adayı ve aday olursa, meslektaşı Doç. Dr. Lütfü Savaş ile uyum içinde çalışarak, CHP oylarının daha da artmasını sağlayacaktır.

Rotary 2440. Federasyon Bölge Başkanı Ayda Özeren, Yardımcısı Dr. Mustafa Kemal Nas ve Mavişehir Kulübü Başkanı Filiz Kırbeyi Hatay için harika projeler üretmişler ve üretmeyi sürdürüyorlar. İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Avrupa Pediatri Birliği işbirliğiyle düzenlenen Çocuklar İçin Güvenli Gıda Sempozyumuna sponsor oldular; İzmir Büyükşehir Belediyesi, Atlas ve İnci Vakıflarının da desteğiyle Hataylı 1520 çocuğa anorak mont ve bot hediye edildi, kampanya sürüyor. EÇEV sırt çantaları, Hatay Bosch Bayileri çok sayıda buzdolabı ve çamaşır makinesi, Banvit 5 ton tavuk eti, Spring Water yüksek kapasiteli bir su arıtma cihazı hediye etti.

Hatay’da tarımın geliştirilmesi, kadınların üretime kazandırılması ve kooperatifleşme şart. Rotary’nin hediye ettiği çok sayıda fide, tarım makinaları ve toprak analiz cihazları harika bir başlangıç.

Başkan Soyer’e teklif edeceğim İzmir-Hatay Kardeş Şehir Projesi gerçekleşirse, Başkan eşleri Neptün Soyer ve Prof. Dr. Nazan Savaş ile Bölge Başkanı Ayda Özeren’in işbirliği sonucu projeler ivme kazanacaktır.

Prof. Dr.Ülgen Zeki OK

Son Yazıları

Diğer Yazıları