ulgenzekiok.fw

‘İzmirli’ farklıdır

9 Eylül Gazetesi, 04.12.2023

https://www.dokuzeylul.com/izmirli-farklidir

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer demiş ki: “İzmirliler sadece bir siyasi partiye, bir hizmet performansına oy vermezler. Aynı zamanda demokrasiye, laikliğe, özgürlüğe, bağımsızlığa oy verirler.”

Az bile söylemiş Tunç Başkan… ‘İzmirli’ oy verirken, ‘demokrasi, laiklik, özgürlük ve bağımsızlık’ önceliklidir ve İzmir’e gelmeden, İzmir’de yaşamadan bunun anlaşılması güçtür… Benim anlamamı sağlayan bir Japon olmuştu.

Gezi Olayları sırasında dönemin Japonya İstanbul Başkonsolosu Keiji Fukuda benimle görüşmek istemiş, Alsancak Swiss Otel’deki 1,5 saatlik söyleşide kendisine İzmir’e neden geldiğini sormuştum. Yanıtı şaşırtıcıydı: “İzmirlilerin farklı olduğunu, onları anlamak için İzmir’e gitmem gerektiğini söylemişlerdi. Sizinle görüşünce haklı olduklarını anladım.” Sonradan dost olduğumuz Fukuda ile neler mi konuşmuştuk? ‘Demokrasi, laiklik, özgürlük, bağımsızlık ve tabi ki Atatürk…

Önümüzdeki seçimlerde hedef, eldeki belediyeleri ve oy oranlarını korumak değil, yeni belediyeler kazanmak ve fark atmak… İYİ Parti’nin CHP işbirliğine olumlu bakacağını düşünüyorum; ancak önceki yanlış tekrarlanmamalı. Bazı yörelerde İYİ Partili adayı desteklemek yerine, İYİ Parti’ye yakın isimler CHP’den aday gösterilmeli ki (tıpkı Mansur Yavaş gibi) kazanma şansları artsın. Bu amaçla, yerel CHP ve İYİ Parti örgütleri birlikte çalışıp, kamuoyu yoklamaları yapabilirler.

Organ nakli yapılırken, alıcı ve verici arasında uyum yoksa ‘doku reddi’ gelişebilir; adaylar da yöre halkının değer yargılarıyla uyumlu olmalı. İzmir’in değer yargılarına Tunç Soyer ne kadar yakınsa, eski genel sekreteri Buğra Gökçe o kadar uzak. Soyer’i en ağır biçimde eleştiren dostlar bile Gökçe’nin adaylığını duyunca sustular. Profili İstanbul’a uygun olan Gökçe’nin İzmir’den aday gösterilmesi, CHP’yi Özgür Özel’in değil, İmamoğlu’nun yönettiği şeklindeki gerçek dışı dedikoduları arttırır, partiye zarar verir.

İzmirli zor beğenir, sevdiğini eleştirir ama küsmez. Sandığa tıpış tıpış değil, seve seve gider, gereğini yapar. Bir ‘İzmirli’ olan Özgür Özel’e güveniyor, en doğrusunu yapacağına inanıyorum.

Eminağaoğlu Aday Adayı

Ankara Çankaya’dan aday adayı olan YARSAV Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu da o yöre halkının değer yargılarına son derece uygun. Sadullah Ergin’in CHP kontenjanından milletvekili yapıldığı bölgede, o zihniyetle yıllardır mücadele eden Eminağaoğlu’nun aday gösterilmesi, CHP’de ‘değişim’in gerçekleştiğini kanıtlar, seçmenle yeniden kucaklaşmayı sağlar…

Prof. Dr.Ülgen Zeki OK

Son Yazıları

Diğer Yazıları