ulgenzekiok.fw

Adalet ekmeğini halk pişirmeli

9 Eylül Gazetesi, 08.01.2024

https://www.dokuzeylul.com/adalet-ekmegini-halk-pisirmeli

Yargıtay bir kez daha hukuku ayaklar altına aldı ve Anayasa Mahkemesi kararının ‘hukuki değerinin olmadığını’ iddia etti. Oysa Anayasa’nın 153. maddesine göre ‘Anayasa Mahkemesinin kararları kesin’ ve bunu anlamak için bırakın hakim olmayı, hukukçu olmak bile gerekmez.

CHP’nin bu gelişmeyi önemsemesi, Parti Meclisi’nde sadece bu hukuktaki gelişmeleri tartışmaları çok yerinde oldu. Özgür Özel’in TBMM’yi olağanüstü toplantıya, halkı 14 Ocak’ta Ankara’nın Tandoğan Meydanı’nda mitinge davet etmesi de son derece yerinde bir karar. CHP geçmişte de böyle refleksler vermiş olsaydı, bugünlere gelmezdik!

Şimdi bizlere düşen halkımıza adaletin önemini anlatabilmek. ‘Nasıl anlatmalı?’ diye düşününce aklıma Bertolt Brecht’in ünlü ‘Halkın Ekmeği’ şiiri geldi.

“Halkın ekmeğidir adalet. / Kimi zaman boldur, kimi zaman az / Tadı kimi zaman güzeldir, kimi zaman kötü / Ekmek az olunca, açlık hüküm sürer / Ekmek kötü olunca, mutsuzluk” dizleriyle başlıyor şiir.

Ve “Asıl ekmeği pişiren halk / Adalet ekmeğini de / Pişirmeli / Bol, iyileştirici, günlük” dizeleriyle bitiyor.

“Adalet neden halkın ekmeği?” diye sorarsanız, adaletin, hukukun olmadığı yerde yatırım ve üretim olmaz, ekonomi çöker. Özgürlük olmayınca, eğitim koşulları bozulur; özellikle gençler kapağı yurt dışına atmanın yollarını ararlar. Yani yaşanan ‘Yargı krizi’, salıverilmesi gereken bir milletvekilinin hapiste tutulması ile sınırlı değil. Hiç kimsenin kendini güvende hissetmemesine kadar giden birçok sonucu var.

Önümüzdeki seçimler hukuksuzluğa, adaletsizliğe, tek adam rejimine tepki göstermek için belki de son şans. Çıkartılacak adaylar farklı gruplardan oy alabilmeli ve birleştirici olmalı, tıpkı İmamoğlu ve Yavaş gibi. Hedef önce kazanmak, ardından fark atmak olmalı. İmamoğlu’nun Murat Kurum karşısında en az yüzde 5 farkla kazanacağını düşünüyorum. İstanbul’daki seçim Erdoğan için bir güven yoklamasına dönüşebilir.

İzmir’de en birleştirici ve yüksek oy potansiyeline sahip adayların Tunç Soyer ve Dr. Cemil Tugay olduğu kanısındayım. CHP’deki hızlı yükselişten rahatsız iktidar, Özel ile İmamoğlu’nun arasını açmaya çalışıyor; İzmir’de sicili iyi olmayan Buğra Gökce’nin aday gösterilmesi, dedikodulara malzeme verir. Hatay’da ise mevcut başkan Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın oy potansiyeli rakiplerinden daha yüksek.

Brecht’in bir başka dizesiyle bitirelim:

“Kötü adalete son!”

Prof. Dr.Ülgen Zeki OK

Son Yazıları

Diğer Yazıları