ulgenzekiok.fw

Al Gore ”Küresel ısınma”yı anlatıyor-1 Milliyet Ege 28.01.2007

Al Gore ”Küresel ısınma”yı anlatıyor-1

Ocak ayının ortasında çiçeklerin açacağı ve evde her gün sivrisinek öldüreceğim aklıma gelmezdi. ABD’nin önceki dönemde seçilemeyen (veya ayak oyunlarıyla seçtirilmeyen) başkan adayı Al Gore, sunduğu ”An inconvinient truth- Uygunsuz gerçek” adlı belgesel filmde çok ilginç bazı noktalara işaret ediyor.


Gore ”küresel ısınma”nın oluşumunu şöyle açıklıyor:
”Güneşin dünyayı ısıtan radyoaktif ışınlarından bir kısmı kızılötesi ışınlar halinde uzaya geri yansırken, bu ışınların bir kısmı atmosferdeki ince bir katman tarafından engellenir ve atmosferin içinde tutulur. Atmosferin bu ince tabakası, atmosferdeki küresel ısınma kirliliği (özellikle karbondioksit) nedeniyle gitgide kalınlaşmakta ve daha fazla kızılötesi ışının dışarı çıkmasını engelleyerek atmosferin ısınmasına yol açmaktadır.”
* * *
Antarktika’daki buzullar üzerinde yapılan araştırmalar, 650 bin yıllık geçmişimizde atmosferdeki karbondioksit değeri hiçbir zaman milyonda 300 ppmv düzeyini aşmamışken bugün 400 ppmv civarında.
Peki küresel ısınmanın sonuçları neler? Dağların zirvelerindeki buzul kitlelerinin hızla eriyip küçülmesi, buzullardan beslenen nehir ve kaynak sularının azalmasına yol açıyor. Bu suları kullanan dünya nüfusunun yüzde 40’ı önemli bir su kıtlığı tehdidi ile karşı karşıya. Kuzey Kutbu’nun buz örtüsünde son 40 yılda yüzde 40 azalma belirlenmiş ve böyle giderse 50 ile 70 yıl içinde yazları tamamen erimesi bekleniyor. Sadece Grönland eridiğinde suların yükselmesi ile Hollanda’nın, Florida eyaletinin, Pekin, Şangay ve San Fransisco gibi şehirlerin büyük bölümü su altında kalıyor.
Hızlı nüfus artışı ve buna bağlı artan su ve gıda gereksinimi sorunu pekiştiriyor. Ormanlara verilen zarar sadece kesimle değil, büyük ölçüde yangınlarla oluyor. Her yıl atmosfere karışan toplam karbondioksitin yaklaşık yüzde otuzu orman yangını kaynaklı.
* * *
Kaydedilmiş en sıcak on yılın tümü son 14 yıl içinde yer alıyor. 2003’te aşırı sıcaklar nedeniyle Avrupa’da 35 bin kişi öldü. Okyanusların ısınmasıyla oluşan kasırga, tayfun ve hortumların sayısı ABD ve Japonya gibi ülkelerde rekorlar kırdı. Okyanusların buharlaşması ile daha fazla sel; toprağın neminin azalması ile daha çok kuraklık oluşuyor. Asya sellerle boğuşurken, Afrika’da bir zamanlar dünyanın en büyük göllerinden biri olan Çad Gölü neredeyse göl özelliğini yitirmiş durumda. Değişen mevsimler ve ekolojik denge sonucunda sivrisinek gibi vektörlerin yayılımı artıyor; yeni enfeksiyonlar ortaya çıkarken, bazıları da hortluyor. Şu anda yaşamakta olan türlerin ortadan kalkması olayı geçmişteki doğal orandan 1000 kat fazla gerçekleşiyor.
Al Gore küresel ısınmanın neden ve sonuçlarını kısaca böyle açıklıyor.
Haftaya sorumlular, sorumsuzlar, toplumsal ve kişisel olarak yapılabilecekler…

Prof. Dr.Ülgen Zeki OK

Son Yazıları

Diğer Yazıları