ulgenzekiok.fw
,

Hangi sütü içelim?

Haber Ekspres 06.05.2012

http://haberekspres.com.tr/hangi-sutu-icelim-makale,1245.html

Şu bozuk süt olayı iyi oldu bence!

Çocuklarda beslenmenin önemi gündeme geldi, her şeyden önce! İzmir Belediyesi’nin bu işi yıllardır başarıyla yaptığı ortaya çıktı; hem de dayanıklı kutu sütleriyle değil, kolay bozulabilen ama daha sağlıklı pastörize sütlerle! Gelsinler de İzmir Belediyesi’nden öğrensinler bu işin nasıl yapılması gerektiğini.

Nasıl bir topluma dönüştüğümüz de iyice gözler önüne serildi. “Bilim”in yerini “inanç” almış artık ülkemizde! “Bildiklerini” söyleyen “bilim insanları” yerine “inandıklarını” söyleyen “inanç” insanları konuşuyor; sadece işlerine gelenleri söylüyorlar, tabii ki!

Buram buram “bilim” kokan açıklamasında bir Vali’miz dedi ki: “Zehirlenme değil de arkadaşlar sanıyorum süt herhalde biraz bozuk. Bozuk süt olduğu anlaşılıyor, arkadaşlarımızın tespitleri öyle. ‘Zehirlenme’ demeyelim de bozuk sütün, bozuk gıdanın verdiği biraz kısmen psikolojik diyelim, kısmen de rahatsızlık şeklinde ama ciddi bir vaka yok”.

Sonuçta olayın nedenini anla anlayabilirsen!

Tıp fakültelerinde anlatılır! Sütün içindeki, laktoz denen süt şekerinin sindirilmesinde gerekli “laktaz” enzimi genetik olarak eksik olan bazı insanlar, süt içtiklerinde ishal, aşırı gaz, karın ağrısı gibi yakınmalar oluşur. Bu kişiler içebilsin diye laktozsuz süt de üretilmektedir (Pınar Denge). Daha kolayı, sütün neredeyse her konuda yerini tutan ve herkes tarafından kolay sindirilen yoğurt yemek veya ayran içmek!

Kalsiyum, potasyum, A, B12, D, B2 ve B6 vitaminleri ile protein deposu olan süt veya yoğurtun tüketimi özellikle çocuklarda, hamilelerde ve menopoz sonrası kadınlarda çok gerekli. Ayranın yararlarını, kolalı içeceklerin zararlarını anlattığım “Ne içersiniz? Ayran mı, kola mı?” başlıklı makale yıllardır tüm Türkiye’de 6. sınıf sosyal bilgiler dersinde okutuluyor. Oraya kim koyduysa elleri dert görmesin!

Hangi sütü tercih edelim derseniz; organik, cam şişede ve pastörize olanları seçin derim. Bu üç özelliği de taşıyan Tire Süt Kooperatifi’nin ürününü bulamazsanız (ben Bostanlı Atakent’te Peynirci Meryem Kara’dan alıyorum), cam şişedeki pastörize sütlerden birini veya Pınar’ın organik kutu sütünü (kolesterol sorunu olanlar için yağsız seçeneği de var) tüketebilirsiniz. Merada beslenen bir hayvanın hijyenik koşullarda elde edilmiş sütünü bulabiliyorsanız, daha da iyi! Tire Süt Kooperatifi’ni, yeni ürünleri “Organik Ayran” nedeniyle de kutlarım.

Yoğurtun da cam veya kil kaptaki organik olanını seçmek daha yararlı. İyi bir sütle ve yerli bir mayayla evde yoğurt yapanları da tebrik etmek gerek! Kolesterol ve damar sertliği sorunu olanlara önerim yağı azaltılmış yoğurt (örneğin Sakıpağa) ve bu yoğurttan yapılan cacık!

Afiyet olsun, sağlıklı günler!

Haftanın Sözü: “Sağlıklı yaşamın sırrı: Yediğinin yarısını ye, yaptığın hareketin iki katını yap.” (Çin kaynaklı)

Prof. Dr.Ülgen Zeki OK

Son Yazıları

Diğer Yazıları