İzmir’deki bazı kurumların giriş kapılarında “Bu kapıdan sonra sigara içilmez” yazısının yer aldığını yazmış ve Sevgili Deniz’le birlikte başta okul ve sağlık kuruluşları olmak üzere tüm kuruluşları bu kampanyaya davet etmiştik. Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Oğuz Kılınç’tan bu konu ile aldığım e-postayı sizlerle paylaşmak istiyorum.
* * *
“Çağrına uyarak bizim sağlık kampusumuzla ilgili bir uygulamadan söz edeceğim. Ağustos 2005’de Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi’nin de içinde bulunduğu sağlık kampüsünde bulunan kapalı alanların hiçbir yerinde artık sigara içilmiyor. Hastane bazında uygulayanlar vardı ama ‘Sağlık kampusu’ çapında bu uygulamayı Türkiye’de ilk biz başlattık. Halen bu uygulamaya devam etmekteyiz ve sigara içen ve içmeyen herkes bu uygulamayı destekliyor. Bu uygulamadan mutlular. Çünkü sigara içilen bir işyerinde çalışan kişilere göre akciğer kanseri olma risklerinin yüzde 30, KOAH olma risklerinin yüzde 25 daha az olduğunu biliyorlar. Hedefimiz ‘Sigarasız üniversite’. İzmir ve Ege Bölgesi bu konuda öncü. İzmir’de tütün kontrolü amacıyla İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve İl Sağlık Müdürlüğü ile ortak oluşturduğumuz, benim başkanı olduğum ‘İl Tütün Kontrol Kurulu’ tarafından çıkarılmış bir yönetmelik var. İşyerini bu yönetmeliğe uygun hale getiren, işyerinde sigara içilmesini engelleyen özel ya da kamu kurumlarına bebek dostu hastane benzeri bir sertifikalandırma uygulanıyor. İzmir ve Manisa’da bir iki örnek işyeri bu sertifikayı alırsa bu kampanya hızla yayılacak ve Türkiye’ye örnek olacaktır. İzmir’deki ilk örnek ‘Reyhan Pastanesi’ olabilir. Alanında kalite simgesi olan Reyhan Pastanesi ‘Sizi ve çocuklarımızı düşünüyoruz, pasif içiciliğe izin vermiyoruz’ sloganıyla uygulamayı başlatabilirse şimdiki müşterisinden en az yüzde 50 daha fazla müşteri portföyü oluşturabilir. (Dünyadaki örnekleri bunu gösteriyor, biz de daha fazla sıra beklemek zorunda kalacağız ama olsun) Bu başarıldıktan sonra da gerisi gelecektir.”
* * *
Sevgili Oğuz ayrıca ülkemizde her yıl sigara nedeniyle ölen 100 bin kişinin 17 bininin pasif içicilik nedeniyle hayatını kaybettiğini bildiriyor, ki bu sayı konunun önemini yeterince gösteriyor sanırım.
Özel Ege Lisesi’nde de sigara içilmediğini öğrendim, yöneticilerini kutluyorum. “Bu kapıdan sonra sigara içilmez” yazıları yokmuş galiba, ama en kısa zamanda yazdıracaklarına eminim.
Okullar ve hastanelerin yanında artık pastanelerden ve lokantalardan da haber bekliyoruz.