ulgenzekiok.fw

Vicdan

Haber Ekspres 15.04.2012

http://haberekspres.com.tr/vicdan-makale,1202.html

Unutmaya yüz tutmuştuk, “vicdan” sözcüğünü!

Soner Yalçın anımsattı bizlere!

Yazdığı “Samizdat” adlı kitap için “Elinizdeki kitap vicdanı olanlara yazıldı” dedi.

Vicdandan, vicdana fark var tabii; belki de bu yüzden “rahat bir yastığa” benzetilmiş, “iyi bir vicdan”!

İlk kez duyduğum “Samizdat”ın anlamını şöyle açıklamış Yalçın: “Olağanüstü dönemlerde, baskıdan-sansürden kaçabilmek için kitaplar, tüm tehlikeler göze alınarak gizlice yazılıp, gizlice basılıp, gizlice dağıtılır. Ruslar bu tür kitaplara ‘Samizdat’ adını koydu ve bu isim evrensel hale geldi.”

Yalçın “Rönesans İtalyası’nda en düşük ağırlık biriminin adıydı, vicdan!” diye haykırdı!

Dil Derneği Sözlüğü’ne baktım; “Kişiyi kendi davranışları hakkında bir yargıda bulunmaya iten, kişinin kendi ahlak değerleri üzerine dolaysız ve kendiliğinden yargılama yapmasını sağlayan güç, duyunç” diye yazıyor, “vicdan” için.

Eski Yargıtay Birinci Başkanı Mehmet Uygun’un “vicdan” konusundaki şu sözleri gündem yaratmıştı, 1998’de: “Bilinmelidir ki, vicdanı ile cüzdanı arasına sıkışan hakimin kararının tam ve sağlıklı olacağını düşünmek, insan aklına ve doğasına ters düşer.” Neyse ki artık böyle bir “sıkışıklık” kalmadı!

Vicdanı yaralı toplumumuzun!

Türk anasının vicdanı önceden seve seve gönderirdi çocuğunu askere! Şimdi bakıyor; vicdanlarda “suçsuz” komutanlar tutuklu iken, çadırda kurulan mahkemeler teröristleri serbest bırakmış!

Hele şehit analarının, eşlerinin, çocuklarının vicdanları! “Şehidimiz ne uğruna öldü?” sorusuyla sızım sızım sızlıyor! Kısa süre önce “cankuş” olan Suriye liderinin nasıl bir anda “diktatör” olduğunu da anlamıyor vicdanlar! Ve emperyalistlerin kirli emelleri uğruna yeni şehitler vermek istemiyor analar!

Yıllarca tutuklu yargılananları, hapislerde çürüyenleri, hatta ölüm cezasına çarptırılanları aklayan vicdanlar, hakkında dava bile açılmayanları, kovuşturmaya gerek görülmeyenleri, beraat edenleri yargılayıp, “suçlu” bulabilir; en üst makamlara ulaşmış olsalar bile! Kanunlarda var olan “zaman aşımı”, yoktur vicdanlarda; yüzyıllar geçse de, sürdürür etkinliğini! Victor Hugo boşuna “en mükemmel adalet” olarak nitelememiş “vicdan”ı!

Bir de cennetin ve cehennemin bu dünyada olduğunu düşündüren “ilahi adalet” (ya da kozmik fatura) vardır ki, vicdanların kestiği cezayı “O” yerine getirir; işlenen suçlarla doğru orantılı olarak!

Hürriyet’te yazdığı uzun Pazar yazılarını özlediğimi fark ettim, Soner Yalçın’ın. Umarım yakında çıkar, daha da “özgür” yazar yazılarını!

Haftanın Sözü: “Vicdanımız yanılmaz bir yargıçtır, biz onu öldürmedikçe!” (Balzac)

Prof. Dr.Ülgen Zeki OK

Son Yazıları

Diğer Yazıları