ulgenzekiok.fw
,

Uygarlığın yörüngesi

Haber Ekspres 28.08.2011

http://haberekspres.com.tr/uygarligin-yorungesi-makale,731.html

Tarih incelendiğinde, uygarlıkta dünya liderliği düzeyine ulaşmış ülkelerin bir yörüngeyi izleyerek değiştiği görülebilir. “Tarih” derken bugün bize dayatılan, büyük ölçüde ve bilinçli olarak çarpıtılmış tarihi kastetmiyorum.

Bilimsel veriler ilk insanların Afrikalı olduklarını; 50.000 yıl kadar önce Ortadoğu’ya geldiklerini, oradan Asya ve Avrupa’ya, son olarak da Pasifik Adaları ve Amerika’ya göçler yaşandığını gösteriyor.

Albaylığı da sahte olan James Churhward tarafından uydurulmuş sözde Mu uygarlığını bir tarafa koyarsak, eldeki bilimsel kanıtlara veya Atatürk‘ün değimi ile “gerçek tarih”e göre, ilk ileri uygarlığın Sümerler olduğu öne sürülmekte. Alman bilim adamı Samuel Noah Kramer‘in kitabının adı da “Tarih Sümer’le Başlar” (Kabalcı yayınları). Ancak ilk uygar Sümerlilerin Orta Asya kökenli olduğuna ilişkin verilere ve Orta Asya’da saptanan çok sayıdaki arkeolojik bulguya göre, Orta Asya’da Sümer Uygarlığı’ndan daha eski bir gelişmiş uygarlığın bulunması olasılığı da az değil.

Günümüzde, özellikle Batı’da, Mısır ve Yunan uygarlıklarının rolleri abartılırken, bu uygarlıklardan çok daha eski olan Mezopotamya’daki Sümer gibi uygarlıklar, Orta Asya’daki Ön Türk ve Çin uygarlıkları ile Anadolu uygarlıkları görmezden gelinmekte.

Orta Asya’da ve/veya Mezopotamya’da ulaşılan ileri uygarlık düzeyi, doğuya doğru yolculuğuna başladıktan sonra Anadolu’ya, bugünkü Mısır’a, Yunanistan’a ve İtalya’ya yayılmış. Geniş bir coğrafya üzerindeki Osmanlı İmparatorluğu’nun ardından Avrupa’ya geçen uygarlığın liderliği, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra ABD’ye geçmiş durumda.

Bu bayrak yarışını kabaca izlediğimizde göze çarpan iki özellik var. Birincisi uygarlığın hep doğudan batıya doğru ilerlemesi (yani ışık doğudan yükseliyor); ikincisi ise önceden bin yıllar süren bayrağı taşıma süresinin, teknolojinin gelişmesindeki hıza paralel bir kısalma göstermesi.

Temeli yeterince sağlam ve derin olmamasına karşın, çok fazla kat çıkılmış bir bina gibi hızla yükselen Amerika İmparatorluğunun çöküş dönemi, kanımca 11 Eylül’de İkiz Kuleler’in yıkılmasının yarattığı sarsıntı ile başladı. Aradan geçen tarihsel süreç içindeki çok kısa zaman diliminde, ekonomik sinyaller de iyice görülmeye başladı. Bu hipoteze göre uygarlık bayrağının ABD’den Çin’e geçmesi an meselesi. Hatta bazı verilere göre Çin, şimdiden ABD’yi geçip, “1 numara” olmuş durumda.*

“Türkiye’nin durumu ne?” diye sorarsanız, Çin’den sonra sırada neden geçmişte olduğu gibi Türk ülkeleri olmasın? Önce birbirimizi yemekten vazgeçelim ve başta Azerbaycan, soydaş ülkelerle ilişkilerimizi geliştirelim. Ardından çocuklarımızı çağ dışı eğitim sistemlerinden kurtarıp, çağdaş uygarlık düzeyine çıkaracak ve aşmasını sağlayacak sistemleri getirebilelim.

*Is China Already Number One? New GDP Estimates, Arvind Subramanian, http://www.piie.com/realtime/?p=1935

Haftanın sözü: “Uygar olacağız. Bununla gururlanacağız. Bütün Türk ve İslâm âlemine bakınız. Zihinleri uygarlığın emrettiğini kapsamadığından ve yükselmeye uyamadıklarından ne büyük yıkımlar, ne acılar içindedirler.” Mustafa Kemal Atatürk, Kastamonu, 1925

Prof. Dr.Ülgen Zeki OK

Son Yazıları

Diğer Yazıları