Haber Ekspres 21.08.2011
http://haberekspres.com.tr/ne-olacak-bu-turkcenin-hali-makale,720.html
Bir meslektaşımla birlikte editörlüğünü yapmakta olduğumuz bilimsel bir kitabı hazırlarken bir kez daha sordum bu soruyu kendi kendime! Bir de çoktandır “Türkçe” konusu üzerinde pek fazla durmadığımı fark ettim. Geçmişte kaleme aldığım bazı sorunları düşününce, bugün daha da kötü duruma geldiğimizi gördüm, bir yandan da!
Örnek mi? Sayıların yazılışı ile ilgili ilkokulda öğrendiğimiz ve bugüne dek hiç değişmemiş iki kural var. Türk Dil Kurumu’nun internet sitesinde bu iki kural aynen şöyle yer alıyor:
“7. Beş ve beşten çok rakamlı sayılar sondan sayılmak üzere üçlü gruplara ayrılarak yazılır ve araya nokta konur: 326.197, 49.750.812, 28.434.250.310.500.
8.Sayılarda kesirler virgül ile ayrılır: 15,2 (15 tam, onda 2), 5,26 (5 tam, yüzde 26).”
Peki Türkiye’de uygulanıyor mu bu kurallar? Yedinci kural uygulanıyor, ancak sekizinci kural büyük oranda uygulanmıyor. Başta da yazılı ve görsel basın uygulamıyor bu kuralı; çoğunluk “,” yerine “.” kullanıyor, kesirleri ayırmak için! Sunucularımız da üzerine basa basa okuyorlar; “iki nokta bilmem kaç” diye!
Neden “,” yerine “.” kullanılıyor? ABD öyle kullanıyor da ondan! Yakında “kilogram” yerine “paund”, “kilometre” yerine de “mil” kullanmaya başlarsak şaşırmayalım. Ayrıca madem ABD’ye benzeyeceğiz, o zaman yedinci kurala da uymayalım; “beş ve beşten çok rakamlı sayıları üçlü gruplara ayırırken”, ABD gibi “.” yerine “,” kullanalım. O zaman en azından “10.005” sayısının “on bin beş” mi yoksa “on tam binde beş” mi olduğunu anlayabilme şansımız olur.
Kesirleri ayırırken “.” kullanmayı tercih edenlerin haklı oldukları tek bir şey var. Arka arkaya yazılan ondalık kesirleri virgülle ayırırken yaşanan karışıklık. Gerçi virgülden sonra bırakılan boşluk nedeniyle çok büyük bir karışıklık yok, ama Türk Dil Kurumu “Sayıların Yazılışı” konusunda çıkaracağı şöyle bir kuralla (onbirinci) bu sorunu çözebilir: “Rakamlarla art arda yazılan kesirler virgülle değil, noktalı virgülle ayrılır: 15,2; 35,4; 285,7.”
Bu konuda, zor da olsa, diğer editör arkadaşımı ikna edebildim; matbaacımızı ikna etme işini kitap basımının sonuna bıraktım; neme lazım!
Küçücük bir noktaya, ya da virgüle taktığımı düşünebilirsiniz; ama unutmayın! “Sinek de küçüktür, ama mide bulandırır.”
Haftanın sözü: “Ülkesinin bağımsızlığını korumasını bilen Türk ulusu dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.” Mustafa Kemal Atatürk