Evet… Başlıkta söylediğim gibi oğlum sigarayı bıraktı. Hem de reşit olduğu, yani hukuki olarak büyüdüğü günde.
Gelişmiş ülkeler kendi gençlerini sigaradan korumak için yoğun programlar uyguluyor. 18 yaşın altındakilere sigara satanlara ağır yaptırımlar var.
Sigara yasağı uygulanan alanlar giderek artıyor. Yemek satılan alanların tümünde, hatta barların birçoğunda bile artık sigara içmek tamamen yasak. Stadyumlarda ve hastane önlerinde açık havada bile sigara içilemiyor. Kendi gençliğini sigaraya karşı koruyan bu ülkeler daha fazla para kazanmak uğruna Türkiye gibi ülkelerde ana hedef kitle olarak gençleri seçiyorlar.
Bir sigara firmasının 1984 yılında yaptığı saptama çok önemli.
“Eğer genç erişkinler sigaradan uzaklaşırsa, sigara endüstrisi inişe geçer ve doğum olayının hiç görülmediği bir toplum gibi gittikçe küçülerek kaybolur.” (http://www.ash.org.uk)
* * *
Oğlum da gençlerin çoğu gibi sigaraya çocukluk çağının son, ergenlik çağının ilk dönemlerinde başlamış; bu yolla çevresine artık büyüdüğü mesajını vermeye çalışmıştı.
Bir nargile salonunda kurduğu arkadaşlıklar ve burada içtiği aromalı nargile tütün alışkanlığının gelişmesinde önemli rol oynadı. Oğlum nargilenin özellikle de aromalı olanlarının sigara kadar zararlı olmadığına inanıyordu.
Oysa çeşitli gazetelerde de yer alan araştırma sonuçlarına göre nargile birçok yönden sigaradan daha da zararlı.
Çarpıntı, nefes almada güçlük gibi bazı belirtilerin ortaya çıkması sonucu oğlum Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi’ne gelmeyi kabul etti.
Kardiyolog Doç. Dr. Hakan Tıkız ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ayşın Şakar’ın yaptığı incelemeler ve ardından yapılan görüşmeler sonucu oğlum sigarayı 18’inci yaşını dolduracağı günde bırakmaya karar verdi ve bu kararını yerine getirdi.
* * *
Görüşmeler sırasında sigarayı daha rahat bırakabilmesi için kendisine önerilen deriye yapıştırılan nikotin bantlarından sadece beş tanesini kullandı. Şimdi kendisini çok daha iyi hissettiğini söylüyor. Bu sigarayı bırakma olayı bana bir amfi, üç hoparlöre mal oldu, tabii ki yeniden başlamaması şartıyla. Çocuklarını seven erişkinler keşke sigarayı bırakarak çocuklara örnek olsalar ve onları sigaradan uzak tutmak için ellerinden geleni yapsalar. Bu arada Ramazan ayında oruç tutanlar gün boyu sigarasızlığa alıştıklarından bu ayın ardından sigarayı daha rahat bırakabilirler. Daha dumansız ve sağlıklı bir gençlik dileğiyle.