Hürriyet Ege 10.10.2010
Galatasaray’ın geçen yılki mor formasıyla ilişkilendirilen Galatları tanıyalım öncelikle!
Galler, Galya, Galiçya, Port to Gal (Portugal – Portekiz) gibi pek çok yerde adlarını bırakan Galatlar, bugünkü İskoçya, İrlanda, Galler halklarının ataları olan Kelt’lerin bir kolu… Fernand Lequenne “Galatlar” kitabında (TTK Basımevi) bu insanları “soğuk ülkelerin atlı insanları” olarak niteliyor; kadın ve erkeklerinin, Asya stepleri kökenli geniş pantolon (potur) giydiklerinden bahsediyor.
M.Ö. 279’da sonradan adlarıyla anılacak Gallipoli (Gelibolu) yarımadasına yayıldıklarını, bir kısmının İstanbul’un (Byzantion) karşısındaki tepeye karargah kurduğunu ve Galata adını alacak olan yere yerleştiğini anlatıyor. Sonradan Ankara çevresinde Galatya Krallığı’nı kuran Galatların birçoğu İstanbul’un fethi sırasında Osmanlı güçlerinin içinde yer almış.
Türklerin şaman din adamları “kam”larla, Keltlerin din adamları “druid”ler (Polat Kaya‘ya göre sözcük Tur (Türk) – idi’den türemiş) arasındaki ve Türklerin Dede Korkut Destanı ile İskandinav ve Keltlerin ilk destanı olan Beowolf arasındaki benzerlikler dikkate değer.
Doç. Dr. Haluk Berkmen’e göre “Yaralı Galat” heykelindeki askerin boyunluğu (tork) onun Asya kökenli olduğunu destekler.
Paul McTurk internet sitesinde (galloturca.com) yıllar önce moda olan, iç içe geçmiş dört halkadan oluşan bulmaca yüzüğünün çok benzeri bir Kelt yüzüğü tarif ediyor. Sitede Türkçe ile İrce arasında ortak kullanılan “bıdık, düdük, geniz, kepenek” gibi birçok sözcük de listelenmiş.
Galatasaray konusuna gelince!
Evliya Çelebi’ye göre Fatih’in oğlu İkinci Beyazıd, Gül Baba’nın bir okul isteği üzerine “Galata Sarayı Ocağı”nı kurar, sonradan “Galata Sarayı Enderun-u Hümayunu” ve “Mekteb-i Sultani” adını alan okulda Ali Sami Bey ve arkadaşları “Galatasaray Spor Kulübü“nü kurarlar. Cumhuriyetin ardından okul “Galatasaray Lisesi” adını alır.
Galatasaray’la Boston Celtics (Boston Keltleri) uzaktan akraba anlayacağınız! Onların formaları neden mor değil de yeşil acaba?
Koyu bir Fenerbahçeliden Galatasaray yazısı da bu kadar olur.
(Prof. Dr. Ülgen Zeki Ok’un kaleminden, okulgen@superonline.com)