ulgenzekiok.fw
,

Atatürk’ü Z Kuşağına anlatabilmek

9 Eylül Gazetesi, 13.11.2023

https://www.dokuzeylul.com/ataturku-z-kusagina-anlatabilmek

Atatürk’ü anlatabilmek için, anlamaya çalışıyor ve araştırıyorum, yıllardır. Anladıkça dehasına olan hayranlığım artıyor, farklı alanlara onun bakış açısıyla bakmaya çalışıyorum.

Atatürk’ü anlatabilmek kolay değil; o kadar büyük ki… Bütünüyle anlatmak yerine, sentezci, barışçı, laik, devrimci ve antiemperyalist gibi bazı özelliklerini öne çıkararak anlatmayı tercih ediyorum. Türk dili ve tarihine, İslam dinine yaklaşımı, yaptıklarının bugünkü bilimsel veriler ışığında değerlendirilmesi, diğer ilgi alanlarım. Dört yıl önce öne sürdüğüm ölümüne yol açan sirozun en olası nedeninin kronik sıtmanın yan etkileri olduğu hipotezimi, geçen yıl Atatürk’ün bulgularının Hiperreaktif Malaryal Splenomegali Sendromu ile birebir örtüştüğünü, bu yıl da ağzına içki sürmeyen Mehmet Akif Ersoy’un sirozuna çok benzediğini göstererek geliştirdim.

Atatürk’ü Z kuşağına anlatabilmek, ilgilerini uyandırabilmek için konuyu çekici hale getirmek şart. “Al şu kitabı oku” dediğinizde, okumama veya okuduğunda o günün Türkçesini anlamayarak sıkılma olasılıkları yüksek.

Atatürk’ün sözlerini günümüz Türkçesine çevirmekte ve hedeflerini, yaptıklarını, gençlerden beklentilerini özetleyen görsel ve işitsel materyalleri sosyal medya aracılığıyla paylaşmakta yarar var. Atatürk’ü anılar ve kısa öykülerle anlatmanın ilgiyi ve dikkatleri arttırdığını fark ettim ve son yıllarda sunularımda uyguluyorum.

Z kuşağına ulaşmanın en mükemmel yolu ise iyi bir sinema filmi veya televizyon dizisi. Bugüne dek yapılanlar ya yetersiz kalmıştı ya da iyi amaçlarla çekilmemişti; Vamık Djemal Volkan’ın ‘Ölümsüz Atatürk’ kitabına temellenen Can Dündar’ın ‘Mustafa’sı gibi… Fox Tv’de özeti gösterilen ve ilki vizyona giren, ikincisi yakında girecek olan iki Atatürk filminin, Atatürk’ün Z kuşağına tanıtımında önemli bir açığı kapatacağını düşünüyorum. Atatürk’ün anı ve düşüncelerini güzel müziği eşliğinde yaklaşık bir saatte özetleyen Fikret Kızılok’un ‘Devrimcinin Güncesi’ albümü de gençlere Atatürk’ün özellikle devrimci yönünü anlatmak için son derece yararlı; Youtube veya Spotify’dan ulaşabilirler.

Özetle çocuğunuza, torununuza Atatürk’ü tanıtmak isterseniz “Şu kitabı oku” demek yerine, “Yeni Atatürk filmlerini izle, Kızılok’un albümünü dinle, ardından konuşalım” demek daha doğru olabilir.

Z Kuşağı özgürlüklerine çok düşkün ve ‘Atatürk’ demek ‘Özgürlük’ demek… Onlara Atatürk’ü iyi anlatmalıyız, çünkü…

Sadece Türkiye’nin değil, Dünya’nın sorunları için:

Çözüm: Atatürk

Prof. Dr.Ülgen Zeki OK

Son Yazıları

Diğer Yazıları