ulgenzekiok.fw
,

Yeni yüzyılda hedeflerimiz

9 Eylül Gazetesi, 30.10.2023

https://www.dokuzeylul.com/yeni-yuzyilda-hedeflerimiz

Bugün Türkiye Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının ilk günü.

Cumhuriyetin değerini bilenler, gönlünce kutladılar, kutlamayı da sürdürüyorlar. Marşlar, konserler, konferanslar, balolar, bayraklar, sanat ve spor etkinlikleri… Cumhuriyetle barışık olmayıp, Cumhuriyet öncesi dönemi özleyenlerse, çeşitli bahanelerle engellemeye, önemsizleştirmeye çalıştılar. Ama başarılı olamadılar.

Cumhuriyetimizin ilk yüzyılının son çeyreği, Atatürk ilke ve devrimlerinin değerinin çok daha iyi anlaşılmasına yol açtı. Atatürk ile arası iyi olmayanlar bile Atatürkçü politikalara geri döndüler, özellikle Ukrayna ve Ortadoğu’da.

Kılıçdaroğlu ve ‘Yeni CHP’liler’ de giderayak anladılar, Atatürk’ün değerini. ‘Gazi Mustafa Kemal’ diyenler ‘Atatürk’ demeye başladı. Solda TİP, sağda Vatan Partisi, Atatürk’ün antiemperyalist yönünü öne çıkararak güçleniyor. Liberaller, hatta ikinci Cumhuriyetçiler bile hatalarının farkına varmaya başladılar.

Atatürkçülük tarihi iyi bilmeyi, yapılmış yanlışlardan ders almayı, gerçekçi ve yaratıcı olmayı, ileriye bakıp, çözümler üretmeyi gerektirir. Ayrıntıları bir kenara bırakıp, birleşmemiz, Türkiye Cumhuriyeti’ni ileriye götürecek kadroları oluşturarak iktidara gelmemiz gerek. 4 ve 5 Kasım’daki CHP Kurultayı çok önemli. Kılıçdaroğlu’nun İmamoğlu’nu Divan Başkanlığına aday göstermesi, ‘Cumhuriyet’i yaşatmak için bir araya gelmekten’ söz etmesi güzel. ‘Örgüt aday gösterirse adayım’ demesi ise pek bir şeyin değişmediğini düşündürüyor. Görevi ‘en kısa zamanda devredeceğini’ söylese de ‘en kısa zaman’ uzayabilir. Kılıçdaroğlu yeniden seçilirse, eldeki birçok belediye kaybedilebilir; keşke aday olmasa… Atatürkçü bir liderle fabrika ayarlarına dönecek CHP’nin İYİ Parti, TİP ve Vatan Partisi ile kuracağı ittifak, iktidarın kapılarını açar.

Atatürkçüler seslerini yükseltmeli. Başkalarının ne yapacaklarını beklemek yerine, isteklerini dile getirmeli. Kendi çıkarlarını partinin üzerinde gören, koltuğa yapışan kifayetsiz muhterisler gitmeli; partinin ve Türkiye’nin gelişimine katkı sağlayabilecek yeni yüzler göreve gelmeli.

Ki Türkiye yeni yüzyılda ileri gidebilsin…

Not: 20 Kasım’da İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) ve Avrupa Pediatri Birliği işbirliği ile İEÜ’de düzenleyeceğimiz Çocuklar İçin Güvenli Gıda (SAFFI) Sempozyumuna katkı sağlayan Rotary 2440. Bölge, Mavişehir Rotary Kulübü, Atlas ve İnci Vakıfları Hataylı çocuklara anorak mont ve bot hediye etme kararı aldı, çok teşekkür ederiz. Yeni katkıları bekliyoruz.

Prof. Dr.Ülgen Zeki OK

Son Yazıları

Diğer Yazıları