ulgenzekiok.fw

İzmir’e iki BAL’lı aday

9 Eylül Gazetesi, 11.09.2023

https://www.dokuzeylul.com/izmire-iki-balli-aday

Eğer bir değişiklik olmazsa, önümüzdeki seçimde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için iki Bornova Anadolu Liseli (BAL’lı) Tunç Soyer ve Ümit Özlale yarışacak gibi… CHP’nin Tunç Soyer dışında bir aday gösterme olasılığı yok denecek kadar az, yani adaylığı kesin sayılır. Kongre sonrası CHP üst yönetiminde bir değişiklik olması durumunda, CHP ve İYİ Parti arasında seçim işbirliği olasılığı artabilir ve İYİ Parti İzmir Büyükşehirde aday göstermeyip, CHP’yi destekleyebilir. Bu durumda Özlale BAL’lı ağabeyi Soyer ile birlikte çalışır, Büyükşehirde Soyer, belediye meclisinde kendi partisi için oy ister, tıpkı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ‘Bir oy Kemal’e, bir oy Meral’e’ diyen Akşener gibi.

“İkisi de aday olursa kim kazanır?” diye sorarsanız, “Kesinlikle Soyer” derim. Son yapılan milletvekili seçimlerinde İzmir’de CHP’nin oyu %40 civarında iken, İYİ partinin oyu %10 civarındaydı. Özlale CHP ve AKP seçmeninden bir miktar oy alabilir ama bazı İYİ Partililer de AKP’ye karşı en güçlü aday olan Soyer’i destekleyeceklerdir, yani oranın çok fazla değişeceğini sanmıyorum.

CHP liderliğine adaylık konusunda en çok adı geçen Özgür Özel de BAL’lı. Kamil Okyay Sındır, Tunç Soyer ve Özgür Özel siyasete ilk adım attıklarında, 15 Şubat 2009’da Milliyet Ege’de yazdığım ‘Üç BAL’lı aday’ yazısının ilk cümlesi şöyleydi: “Türkiye’de olumlu niteliklere sahip insanların yükselemediğini, yüksek makamlara aday bile olamadığını dile getirdiğim yazıları tekzip edercesine, CHP, tanıdığım üç genç, başarılı ve yetkin insanı Bornova, Seferihisar ve Manisa merkezden belediye başkan adayı gösterdi.” Her üçü de çok başarılı oldular ve olmayı sürdüreceklerini düşünüyorum. Siyasete kısa bir ara veren sevgili Kamil’i de yeniden belediye başkanı veya CHP iktidarında Tarım Bakanı olarak görmeyi diliyorum.

Gömeç Belediye Başkanı Mehmet İrem Himam

BAL’lı bir diğer siyasetçi de Gömeç’in başarılı Belediye Başkanı Sevgili Mehmet İrem Himam. Son derece vizyoner ve çalışkan olan İrem Başkan, Gömeç dışında da tanınıyor ve çok seviliyor. Gömeç’in gelişimine çok büyük katkı sağlayan Himam’ın en büyük dileği Gömeçlilerin bir an önce doğal gazlarına kavuşmaları ve kazılmış olan yolların tamir edilmesi. Bunun için canla başla çalışıyor ve ilgililerle işbirliği yapıyor. Kesintiye uğrayan kurulum 10 gün kadar önce başladı; umarım 2 ay içinde biter ve sıra Ayvalık’a gelir.

Keşke BAL veya benzer liselerden mezun olmuş yetenekli, donanımlı ve vatansever daha çok insan politikaya girse de Türkiye’deki siyasetin niteliği artsa. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesindeki doktora çalışmam sırasında eğitim amacıyla gelen Afrikalı bir meslektaşımın sözleri hala kulaklarımda: “Çok ülke gezdim, sadece sizinkisinde siyasetçiler halkın gerisinde…”

İYİ Parti’de de Ümit Özlale ve Bilge Yılmaz gibi sadece Türkiye’de değil, yurt dışında da tanınmış bilim insanlarının siyasete kazandırılması harika. Beceriksiz kifayetsiz muhteris siyasetçilerden bıktık. Bu kişiler nitelikli insanlarla yan yana geldiklerinde yetersizlikleri ortaya çıkmasın diye yanlarına daha da yetersiz kişileri alıyorlar ve ortaya ‘negatif seleksiyon’ olarak adlandırdığım tablo çıkıyor.

Ve bir türlü iktidar olunamıyor…

Prof. Dr.Ülgen Zeki OK

Son Yazıları

Diğer Yazıları