ulgenzekiok.fw
,

Kılıçdaroğlu ‘proje’ mi?

9 Eylül Gazetesi, 17.07.2023

https://www.dokuzeylul.com/kilicdaroglu-proje-mi

Fatih Altaylı’nın CHP’li bir diplomat dostunun, kendisine söylediği “Kılıçdaroğlu’nun bir ‘proje’ olduğu ve yerel seçimlerde de kaybettirmeden genel başkanlığı bırakmayacağı” ifadelerini yazmasından sonra, televizyon yorumcusu Levent Gültekin’in açıklamaları çok tartışıldı.

Kılıçdaroğlu’nun kendisine “Bu ülke bitti, bu ülkeyi artık kimse kurtaramaz. Benim Cumhurbaşkanlığı adaylığımı kendim bile engelleyemem” dediğini iddia eden Gültekin’in Fatih Altaylı’ya yaptığı açıklamalara göre, Kılıçdaroğlu ile arasında adı konmamış bir tür danışmanlık, derin bir ilişki varmış; sık sık bir araya gelip, görüşlerini açıklarmış. Kendisini “Eğer bu oyunun bir parçası değilseniz, aday olmayın ve bu tezgah bozulsun” diye uyarmasının ardından, Halk TV’deki programına son verilmiş. Kılıçdaroğlu ile istediği yerde yüzleşmeye hazırmış… Bu korkunç iddialara sadece parti üzerinden cılız bir yanıt verilmesi, güvendiğim biri olmasa da Gültekin’in söylediklerinin doğru olduğunu düşündürüyor.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan CNN’de Akıl Çemberi programında “Kılıçdaroğlu’nun bir üst akıl projesi olduğuna artık net olarak inanıyorum… …Üst Akıl Büyük Ortadoğu Projesinin Eş Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı koltukta tutmayı amaçladı. Sayın Kılıçdaroğlu’nun görevi de Sayın Erdoğan’ı koltukta tutmaktı” dedi ve ‘üst akıl’a kanıt olarak Kılıçdaroğlu’nun danışmanlarından Rasim Bölücek’i işaret etti.

Rasim Bölücek adını duyunca, 15 Ocak 2022’de sol.org’da yayınlanan Orhan Gökdemir’in ‘Başkanın bütün danışmanları’ başlıklı yazısını anımsadım. Yazıya göre, tıp doktoru olan Bölücek, reklam ajanslarında yaratıcı yönetmenlik yapıyordu ve 1999’da MHP’nin seçim kampanyasını yürütmüştü. Birkaç yıl önce FETÖ’cü olduğu iddiası ile MİT mensubu Enver Altaylı hakkında açılan davada, Altaylı ve Bölücek’in 1159 kez telefon görüşmesi yaptıkları ortaya çıkmış, Bölücek bu durumu “Enver Altaylı hiperaktiftir, günde 10 kez arar” diye açıklamıştı. En ilginci, Ekmeleddin İhsanoğlu’nu aday yaptıran ve “Ekmek için Ekmeleddin” sloganını icat eden de Bölücek’ti.

Gültekin ve Fatih Altaylı’yı düşünürken, aklıma Yılmaz Özdil geldi. Yıllardır AKP’ye ve Erdoğan’a yaptıkları ağır eleştirilere karşın başlarına bir şey gelmeyen bu üç isim, Kılıçdaroğlu’nun adaylığına karşı çıkmalarının hemen ardından oyun dışında kaldılar. Bunun birer rastlantı olduğunu düşünmüyorum, çünkü aynı şey 2014’te Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adaylığına karşı çıkan yazılarımın ardından, benim de başıma gelmişti. Umarım Özdil de bir açıklama yapar ve yaşadıklarını anlatır.

Kılıçdaroğlu Sözcü’den Saygı Öztürk’e “CHP’nin değişime değil, yenilenmeye ihtiyacı var. Gazi Mustafa Kemal’in ortaya koyduğu bir çizgi, hedef var. Bunun neresini değiştireceksiniz?” demiş. Şaka gibi, çünkü kendisi o çizginin, o hedefin tümünü değiştirdi, özellikle de laikliği… Washington Institute for Near East Policy’den Soner Çağaptay’ın 2010’da Cumhuriyet’te yazdığı ‘Yeni Kemalizm’ başlıklı yazısına yanıt olarak, 2011’de ‘Yeni, Eski ve En Eski CHP’ başlıklı bir yazı yazmıştım. Çağaptay “Yeni CHP Kemalizmi halkın çoğunluğunun gözünde daha çekici hale getirirse, genel seçimlerde AKP’yi zorlayabilir” diyordu; bense bu öngörünün başlangıç bölümünün “CHP, kuruluşundaki Atatürk ilkelerine, yani ‘En Eski CHP’ye dönerse” şeklinde olması gerektiğini savunuyordum. Kılıçdaroğlu ‘yenilediği’ CHP’nin daha da ‘yenilenmesi’ gerektiğini söylerken, Mustafa Kemal’in adını anmasaydı, keşke!

Kılıçdaroğlu’na soruyorum: Ekmeleddin İhsanoğlu’nun aday olmasında Rasim Bölücek’in etkisi oldu mu? Olmadıysa kimin düşüncesiydi? Levent Gültekin’in iddiaları doğru değilse, kendisiyle yüzleşmeye hazır mısınız?

Bir de güzel haber: CHP’nin özellikle laiklik ilkesinden saptığını vurgulayarak ‘değişim’ isteyen Prof. Dr. Tolga Yarman, Algan Hacaloğlu, Dilek Akagündüz, Prof. Dr. Nur Serter, Türker Ertürk, Prof. Dr. Necla Arat gibi isimlerin yer aldığı ‘İlke ve Demokrasi Hareketi’, Cumhuriyet yazarı Prof. Dr. Örsan K. Öymen önderliğinde change.org sitesinde bir imza kampanyası başlatmış. İmzaladım ve sosyal medyada paylaştım, sizlere de öneririm.

Prof. Dr.Ülgen Zeki OK

Son Yazıları

Diğer Yazıları