ulgenzekiok.fw

CHP değişecek mi?

9 Eylül Gazetesi, 19.06.2023

https://www.dokuzeylul.com/chp-degisecek-mi

CHP’nin değişmesi gerektiği, aksi taktirde önümüzdeki yerel seçimlerde başarının zor olduğu konusunda herkes hemfikir. Ancak CHP zaten son derece değişmiş, yenilenmiş (!) durumda.

Yeni CHP’li Abdüllatif Şener’in Halk TV’de yaptığı açıklamalar, değişimin boyutlarını gözler önüne serdi. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın programa bağlanarak söylediği “Kılıçdaroğlu’nu yıllarca bu yüzden eleştirdim. Sizin gibi badem bıyıklılara güvenerek siyaset yaptığı için. Size verilecek çok fazla cevabım yok, değmezsiniz” sözleri, duygularımıza tercüman oldu.

Habertürk’ten ayrılıp, özgürlüğüne kavuşan Fatih Altaylı’nın 9 Haziran’da kendi internet sitesinden paylaştığı yazı da CHP’deki değişimi çarpıcı biçimde ortaya koydu. Altaylı uluslararası ilişkiler konusunda duayen bir diplomat olan eski CHP milletvekili dostunun 2 yıl önce kendisine, Kılıçdaroğlu’nun tıpkı AKP gibi okyanus ötesinde kotarılmış bir ‘dış proje’ olduğunu, göreve BOP’un gerçekleşmesi amacıyla, CHP’yi Atatürk çizgisinden çıkarmak, Türkiye’de din eksenli bir dualite kurup, yeni bir fay hattı yaratmak için getirildiğini ve birçok insanın farkına varmadan bu projeyi desteklediğini söylemiş. Aynı diplomat seçim öncesinde ‘Kılıçdaroğlu’nun kazanmamak için kendini aday gösterdiğini’, seçim sonrasında ise ‘önümüzdeki yerel seçimlerde kaybettirmeden istifa etmeyeceğini’ yazmış, Altaylı’ya.

Değerli eşi ile birlikte bu saygın diplomatı tanımış olmaktan ve 7 yıl önce İzmir’de iki kez konuşmacı konuk olarak ağırlamaktan onur duyuyorum. Yaklaşık aynı tarihlerde benzer şeyleri yazdığımızı fark etmiştik ve sonrasında okuduğum kitaplarından çok şey öğrenmiştim.

Diplomatımıza bir ilave yapayım; büyük projenin önemli bir ayağı daha var: FETÖ. AKP/FETÖ işbirliği ile başta ordu, eğitim kurumları ve ekonomi, Türkiye’nin nasıl çökertildiğini biliyoruz. Kılıçdaroğlu/FETÖ ilişkisini düşündüren de bazı somut veriler var. Örneğin, 2008’de yazılmış ABD planı uyarınca, Baykal’ın FETÖ’nün bir seks kaseti ile ikna edilerek, onun yerine gelmiş olması; ‘Yeni CHP’ projesi ile Atatürkçüler partiden uzaklaştırılırken, yerlerine Faik Tunay gibi adları FETÖ ile anılan milletvekillerinin getirilmesi… Tunay milletvekilliği süresinde Fethullah Gülen’i 4 kez ziyaret ettiğini ve bundan Kılıçdaroğlu’nu bilgilendirdiğini açıklamıştı. Kemalizmi ‘ırkçılık’ olarak niteleyen ve FETÖ’ye övgüler düzmüş olan Taraf Gazetesi yazarı Yüksel Taşkın’ın önce genel başkan yardımcısı yapılıp, ardından, üstelik İzmir’den, birinci sıra milletvekili adayı olarak Meclis’e sokulması da çok düşündürücü. Ayrıca, duayen diplomatın ‘Kılıçdaroğlu’nun kazanmamak için kendini aday gösterdiği’ hipotezini destekliyor.

Altaylı’nın yazısı bana, insanların bazı şeyleri anlaması için, başlarına bir şeyler gelmesi gerektiğini düşündürdü. Benim ‘Proje’yi anlama sürecim, 2014’te siyasal İslamcı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun aday gösterilmesi üzerine yazdığım ‘Adayımız Emine Ülker Tarhan’ başlıklı köşe yazımın o sırada yazdığım gazetede basılmaması ile başlamıştı. Gazete yönetiminin ‘Bir yanlışlık olmuş, yazmayı sürdürün’ açıklamasının ardından yazdığım ‘Ne olacak AKP’nin, CHP’nin ve basının hali?’ başlıklı yazım da basılmayınca, bu süreci ve basılmayan yazılarımı da içeren, önsözünü Rahmetli Sabih Kanadoğlu’nun yazdığı ‘Çözüm: Atatürk’ kitabını yazdım. Herkesin ulaşabilmesi için bu kitabı kendi internet sitemde yayınlamayı düşünüyorum. 2014 yılında farkına vararak yazdığım ‘Proje’nin anlaşılmaya başlamasından mutluyum. Türkiye bu dokuz yılda çok şey kaybetti ve umarım fazlasını kaybetmez.

İmamoğlu’nun hazırlattığı ve Cumhuriyet’te Barış Terkoğlu’nun özetlediği seçim raporuna göre, son seçimde öğrencilerin sadece yüzde 52’si, Atatürkçülerinse yüzde 58,3’ü Kılıçdaroğlu’na oy vermiş. Bu rakamlar önümüzdeki yerel seçimde CHP’nin Kılıçdaroğlu önderliğinde başarılı olamayacağını kanıtlıyor. Umarım uygun formüller bulunur ve parti daha fazla yıpranmadan, Kılıçdaroğlu kendi isteği ile genel başkanlığı bırakır.

Macun tüpten çıktı, geri girmesi olanaksız.

Prof. Dr.Ülgen Zeki OK

Son Yazıları

Diğer Yazıları