Milliyet Ege 21.12.2008
ÖNTÜRKLER üzerine yaptığı araştırmalar ve yazdığı kitaplarla çığır açan Kazım Mirşan 1919’da Doğu Türkistan’ın Kulca kentinde doğmuş. 1932’de İstanbul’a gelen Mirşan, öğrenimini Boğaziçi Lisesi, Almanya Berlin Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde yaparak, inşaat yüksek mühendisi unvanı almış.
Ana lehçesi Tümenlikçe dışında Tatarca, Özbekçe, Başkurtça, Tarançıca, Kaşkarlıkça (Uygurca), Kazakça, Kırgızca, Azerice, Türkiye Türkçesi gibi Türk lehçeleriyle Almanca, Rusça, İngilizce, biraz da Yunanca, Latince ve İtalyanca bilen Mirşan’a göre Türk tarihi, M.Ö. 16.000’li yıllara dayanıyor.
M.Ö. 10.000 yıllarında büyük göllerle kaplı Orta Asya’nın çölleşmesiyle Öntürk gruplarının çevre ülkelere yayıldığını; Etrüskler, Truvalılar, Sümerler, Hititler ve Friglerin dip kültüründe Türk uygarlığının etkisinin olduğunu savunan Mirşan, Türklerin Anadolu’ya gelmelerinin 1071’e değil, M.Ö. 7.000 yıllarına kadar gittiğini iddia ediyor (İstanbul’da bulunan M.Ö. 6.000 yıllarına ait mezarlarda bir Türk geleneği olan ölülerle birlikte gömülmüş hediyelerin bulunması Mirşan’ı haklı çıkaracak gibi umarım DNA analizleri yapılıyordur).
*Â *Â *
Mirşan, Bering Boğazı ‘ndan geçen grupların Kızılderili kültürlerinin diplerinde etkili olduğunu da öne sürüyor.
Latin, Yunan, Fenike ve Kiril alfabelerinin, Ön-Türkçe tamgalardan (hece şeklinde okunan harflerden) geliştiğini; Orhun yazıtlarında kullanılan dil ve noktalama işaretlerinin gelişebilmesi için en az 3.000 yıllık geçmişi olması gerektiğini; ilk Türk devletinin Hun İmparatorluğu değil, “Bir Oy Bil” (Bil=Devlet) olduğunu, ardından “At Oy Bil” ve “Türük Bil” in (Göktürk) geldiğini iddia eden Mirşan’a göre bugünkü Çin sınırları içindeki piramitler Mısır’dan 2.000 yıl önce Öntürkler tarafından inşa edilmiş.
Etrüskçe yazıtlardan başka çoğunluğu İskandinav ülkelerinde olmak üzere Avrupa’da 5000’den çok Ön-Türkçe yazıtı çözümlemeyi başaran Mirşan, Anadolu’daki (Eskişehir’deki Yazılıkaya gibi) ve Yunan adalarındaki birçok yazıtın sanılanın aksine Ön-Türk harfleriyle yazıldığını kanıtlamış.
*Â *Â *
Kitapçılarda bulunmayan Kazım Mirşan’ın kitapları için 0252 377 5131 numaralı telefondan sipariş vermeniz gerekli. Özellikle önereceklerim “Erken Türklerin Skandinavya Yazıtları” ve “Erken Türklerin Anadolu Yazıtları”.
*Â *Â *
Kafama takılan sorular için telefonla aradığımda büyük bir özveri ve heyecanla beni yanıtlayan sayın Mirşan’a sonsuz teşekkürler. Türk Tarih Kurumu, kuruluş amacını anımsayıp, bir delikanlı gibi günde 9 saat çalışmayı sürdüren Kazım Mirşan’a sahip çıkmalı; tezlerini bilimsel bulmayanlar ise karşı tezlerini sunabilmeliler.
(Prof. Dr. Ülgen Zeki Ok’un kaleminden, ulgenok@ulgenok.net)