Milliyet Ege 23.11.2008
Dünya tarihini araştırırken karşılaştığım bazı gerçekler, uygarlık tarihinde Öntürklerin yerinin örtülmeye çalışılırken, Yunan ve Mısır gibi uygarlıkların yanında, kaybolduğu öne sürülen bazı uygarlıkların gizeme bulandırılıp, abartılarak, tüm uygarlıkların başlangıcı şeklinde sunulmaya çalışıldığını gösteriyor. Birkaç yıl önce, yaşamı boyunca Sümer tabletlerini araştırmış Muazzez İlmiye Çığ’a kayıp Mu Uygarlığı konusunda düşüncelerini sormuş ve aldığım “Kim görmüş o tabletleri?” yanıtından sonra uygarlıkların “kayıp” değil “somut” kanıtlarını araştırmaya yönelmiştim.
*Â Â *Â Â *
Ancak kayıp ülke Atlantis’in yıllardır çalıştığım Manisa kentinde olduğunu öne süren “The Sunken Kingdom – The Atlantis Mystery Solved (Batmış Krallık Atlantis Gizemi Çözüldü)” kitabının yazarı arkeolog Peter James’in yazdıklarını okuyunca konuyu biraz araştırdım.
Manisa’nın aydınlarından araştırmacı, yazar ve dağcı Haydar Aksakal rehberliğinde Yarık Kaya’ya ve Tantolus’un Tahtına tırmanan, Ağlayan Kaya Niobe ile Kibele’yi gören James’e göre, Yunan coğrafyacı Pausanias “Magnesia’da (Sipylus’un kuzeyinde yer alan bir şehir) oturanlar arasında Tanrılar Annesi’ (Kibele) hakkında en eski heykeller Tantalus’un oğlu tarafından oyulmuştur” ve “Bugün hala var olan Tantalus gölü, Tantalus’un muhteşem mezarı, Anne Pleastine’nin mezarı üzerindeki dağda yer alan Pelops’un tahtı Tantalus ve Pelops hanedanı hakkında günümüze kalan kanıtlardır” sözleriyle Manisa’yı tarif etmektedir.
*Â Â *Â Â *
James’in iddiaları özetle şöyle:
Tantalis’in hükümdarı Tantalus ile Atlantis’in hükümdarı Atlas aynı kişidir. Tantalus Dione’nin kocası iken, Atlas Dione’nin babasıdır. Her ikisi de zenginlikleri ve lir çalma ustalıkları ile ünlenmişler, tanrılara karşı gelmeleri nedeniyle gökyüzünde asılı kalmaya mahkum edilmişlerdir. Tantalus Spil Dağı’nın altında ezilirken, Atlas ise Atlas Dağı’na dönüştürülmüştür.
Hem Tantalis, hem Atlantis deprem sonrası sular altında kalmıştır. Gerçekten de benzerliğin bu kadarı fazla. (Ayrıntılı bilgi ve fotoğraflar için Haydar Aksakal’ın hazırladığı http://www.atlantis-manisa.com adresine başvurulabilir.)
Atlantis’in nerede olduğuna ilişkin diğer hipotezleri incelediğimde, dünyanın birçok yerine ilişkin görüşlerin bulunduğunu, ancak bu hipotezlerin tümünün kanıtları toplandığında Peter James’in hipotezinin onda biri bile etmediğini gördüm. İyi bir tanıtım, pazarlama ve İzmir’den düzenlenecek şehir turları ile Manisa’nın tarihi yerleri yerli ve yabancı turizme kazandırılmalı.
Yazdığı kitapla en azından, Yunanlıların Karagöz ve baklavadan çok daha önceleri bizim kralları da yürüttüklerini kanıtlayan Peter James’e ve çabaları için Haydar Aksakal’a çok teşekkürler.
(Prof. Dr. Ülgen Zeki Ok’un kaleminden, ulgenok@ulgenok.net)