ulgenzekiok.fw
,

Literatüre geçen Üner Tan Sendromu

Milliyet Ege 26.10.2008 

Behçet Hastalığı’nın isim babası Hulusi Behçet’ten sonra bir sendroma adını veren ikinci Türk bilim adamı olarak literatüre geçen Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) şeref üyesi Prof. Dr. Üner Tan’dan “Üner Tan Sendromu” ve geliştirdiği “tersine evrim” hipotezini dinleme fırsatı buldum. Prof. Tan, Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde gerçekleşen konferansa bilimsel birikiminin yanında renkli ve esprili kişiliği ile renk kattı.
İskenderun’un Kırıkhan İlçesi Demirkonak Köyü’nde, uzak akraba evliliği yapmış bir ailenin 19 çocuğundan el ve ayakları üzerinde yürüyen beşini araştıran Tan ve ekibi, tabloya konuşma bozukluğu (kendi aralarında ilkel konuşma) ve zeka geriliği belirtilerinin de eşlik ettiğini belirleyerek, sendromu tanımlamış. Sendroma yol açan gen bölgesinin bulunması ve Adana, Gaziantep ile Çanakkale’de benzer olguların ortaya çıkması ile sendromun varlığı kanıtlanmış. Prof. Tan ayrıca evrimin Darwin’den önce açıklandığını ve insan evriminin Darwin’in söylediği gibi aşamalı olarak değil, sıçrama ile oluştuğuna inandığını söyledi.
* * *
Prof. Tan’ın konuşması sırasında dile getirdiği “tersine evrim” hipotezini, aylardır üzerinde kafa yorduğum “negatif seleksiyon (seçim)” kavramı ile birleştirdim ve konuşmanın ardından söz alarak “tersine evrim”in ülkemizde ortaya çıkmasına fazla şaşırmadığımı; dünyada evrim ve onun temeli olan “doğal seleksiyon”un sürdüğü gözlenirken, ülkemizde giderek “negatif seleksiyon”un ön plana çıktığını anlattım.
Dürüst, yetenekli ve başarılı insanların çeşitli yöntemlerle alaşağı edilerek bu niteliklerden yoksun kişilerin yükseldiklerinin gözlendiğini belirttim. Ayrıca 19.03.2006 tarihli Milliyet EGE’de yazdığım “Evrim teorisi Mevlana’ya mı ait?” başlıklı yazıda belirttiğim Mevlana’nın 13. yüzyılda Kuran’dan yola çıkarak öne sürdüğü insanın sırasıyla mineral, bitki ve hayvandan evrildiğine ilişkin görüşlerini anımsattım.
“Tersine evrim” için bir kanıt olduğu ileri sürülen “Üner Tan Sendromu” dünya basınında geniş yer bulmuş. Atina’da verdiği konferans öncesinde rektör tarafından havaalanında karşılanmış, basın toplantıları düzenlenmiş. Türkiye’de aynı ilgiyi görememekten yakınan Sayın Tan’a, konferansa katılan en üst düzey yetkili olarak (Temel Tıp Bölüm Başkanı) hak veriyorum.
(Prof. Dr. Ülgen Zeki Ok’un kaleminden, ulgenok@ulgenok.net)
   

 

Prof. Dr.Ülgen Zeki OK

Son Yazıları

Diğer Yazıları