9 Eylül Gazetesi, 27.12.2020
https://www.dokuzeylul.com/covid-19-ventilator-helmet-ve-rotary-makale,149218.html
Sağlık çalışanlarının üstün gayretleri ile ülkemizde COVID-19’lu hasta sayısına göre ölüm oranı oldukça düşük ama hastalarını cansiperane korumaya çalışırken yaşamlarını yitiren sağlık çalışanlarının sayısı birçok ülkeden daha yüksek. COVID-19’un hala meslek hastalığı’ sayılmayışı büyük ayıp; sağlık çalışanlarının motivasyonlarını kırarken, sağlık şehitlerimizin kemiklerini sızlatıyor.
COVID-19 enfeksiyonu ilk ortaya çıktığında, sağlık çalışanlarını korumaya yönelik maske, koruyucu elbise sağlama gibi kampanyaların yerini zamanla, hastaları korumaya yönelik bazı cihazların, özellikle de ventilatörlerin (solunum cihazları) bağışlanması aldı. Ancak, gelişmiş sayılan birçok ülkede ventilatör yetersizliği nedeni ile hastalar kendi salgılarında boğularak, feci şekilde can veriyorlardı. Kaliteli ürünleri üreten ülkeler kendi gereksinimlerini düşünerek satışı durdurunca, piyasada ventilatör kalmamış ve fiyatlar çok artmıştı ama bu panik havası artık dağıldı.
En İyi Bağış Neden Ventilatör?
Çünkü kaliteli bir ventilatör bağışlandığında, en az 25 yıl boyunca ölüm döşeğindeki çok sayıda hastaya yaşama tutunmak için bir fırsat sunuluyor. Bağış bir devlet üniversitesine yapıldığında, birçok asistanın o cihazı iyi tanımasına ve sonraki hizmetlerinde daha verimli kullanmasına da yardımcı olunuyor. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi Anesteziyoloji Yoğun Bakım Birimine taşınabilir olarak da kullanılabilen kaliteli bir ventilatörü önceden bağışlayan ve adının açıklanmasını istemeyen Manisalı Vakfa bir kez daha teşekkürler.
Rotary’nin Bağışları
COVID-19 döneminde Rotary, ventilatör bağışı konusunda harika, belki de bugüne dek gerçekleştirdiği en yararlı projelerden birini üretti. Uluslararası Rotary, 2440. Bölge Rotary ve Rotaract Kulüpleri, Rotary Vakfı işbirliği ile Ege, Bursa Uludağ, Dokuz Eylül ve Manisa Celal Bayar Üniversite Hastanelerinin Anesteziyoloji Yoğun Bakım Birimlerine 1.200.000 TL toplam bedelle, toplam 9 adet Alman malı çok gelişmiş ve kaliteli ventilatör bağışlandı. Cihazlar canların kurtarılmasına destek olmaya başladılar ve en az 25 yıl daha bunu sürdürecekler. Bu süreçte, karar ve satın alma görevini üstlenen Pandemi Kuruluna, Rotaryen olmadığım halde, bir eş olarak davet edilmekten onur duydum.
41 sağlık kuruluşuna koruyucu sağlık malzemeleri de sağlayan Rotary, son olarak Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi Anesteziyoloji Yoğun Bakım Birimine 9 adet helmet bağışı yapmaya karar verdi.
Helmet Nedir? COVID-19’da Yararlı mı?
Helmet, astronot başlığı şeklinde başa geçirilerek, hastaya basınçlı oksijen vermeyi sağlayan bir sistem. İlk iki helmeti hastalarında kullanmaya başlayan Anestezi ve Reanimasyon Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Demet Aydın, sistemin hava kaçağı ve basınç düşmesi olmaksızın çalıştığını, hasta tarafından çok iyi tolere edildiğini, üzerindeki portlar sayesinde oksijen desteği sürerken, hastaların beslenmesinin sağlanabildiğini ve bu sırada dışarı hava kaçağı olmadığından, sağlık çalışanlarına virüs bulaşmasının engellendiğini; sonuçta COVID-19’lu hastalara basınçlı oksijen desteğinde helmet kullanımının önemli bir seçenek olabileceğini bildirdi.
Bunun üzerine, ilk iki helmeti bağışlayan Rotary Vakfı iki, Mavişehir Rotary Kulübü ise beş helmet daha bağışlama kararı aldı ve bunlar kargoyla gönderildi. Umarım hastaların tedavisine ve sağlık çalışanlarının korunmasına katkı sağlar.
Teşekkür
Gerek ventilatör, gerekse helmet bağışlarının gerçekleşmesine katkı sağlayan 2440. Bölge Geçmiş Dönem Guvernörü Fatih Akçiçek, Guvernör Ertan Soydan, Rotary Vakfı Komite Başkanı Alaeddin Demircioğlu ile Pandemi Kuruluna (özellikle Mert Korur’a); Mavişehir Rotary Kulübüne ve Başkan Zeynep Rua’ya, tüm Rotary ve Rotaract üyelerine sonsuz teşekkürler. Bize bir talepleri olmadığı halde, bağış işlemleri konusunda yardımcı olan kurum yetkililerine, kaliteli helmetleri uygun fiyatla sağlayan Komesis Medikal ve temsilcileri Anıl Tor’a da çok teşekkür ederiz.