Milliyet Ege 22.06.2008
Çin kaynaklarına göre, ateşin içine düşen her şeyi arındırdığına inanan Öntürkler başlangıçta ölülerini yakmışlar, sonradan gömmeye başlamışlar.
Bazı kaynaklarda ilkbahar ve yazın ölenlerin sonbahara; sonbahar ve kışın ölenlerinse ilkbahara kadar bekletildiğinden bahsedilir ve cesedin bu kadar uzun bekletilebilmesi için mumyalanması gerektiği öne sürülür (Orta-Asya Türk İmparatorluğu, Sencer Divitçioğlu, İmge Kitabevi).
Batı Çin’de MÖ 1800’den MÖ ilk yüzyıllara kadar uzanan dönemden kalma en az 300 mumya bulunur.
Doğu Türkistan’ın Tarım havzasında Taklamakan Çölü’nde bulunan ileri teknikle yapılmış ve iyi korunmuş mumyalardan biri sol şakağında güneş şeklinde bir dövme bulunan kısa sakallı bir adama, bir diğeri uzun boylu bir kadına aittir.
“Lolan Güzeli” adı verilen kadının iki yana ince örülü saçları İtalya’da bulunan heykeldeki Etrüsk Kralının sevgiyle bir kolunu attığı Etrüsk Kraliçesinin saç şekliyle neredeyse aynıdır. Her iki mumyada olduğu gibi Saka Türklerinde, Pazirik mumyalarında, “Ukok Prensesi“, “Buz Prensesi” ve 1991 yılında Avusturya – İtalya sınırındaki Alp Dağlarında bulunan ve “Ötzi” veya “Buz Adam” olarak adlandırılan doğal mumyada da dövmelere rastlanır.
*Â Â Â *Â Â *
Kazakistan’da Alma-Ata yakınındaki Eşik höyüğünden MÖ 5. yüzyılda yaşamış Saka Türklerinin tiginine ait mezarda bulunan altın elbise, 4.800 parça altın ile ileri bir uygarlığa ait iki ayrı metalden yapılmış kılıç gibi eşyalar ve Türkçe yazılar ilgi çekicidir.
Son yıllarda genetik alanındaki gelişmeler ve bulduğunu yazan gerçek bilim insanlarının yaptığı araştırmalar, tarihsel bazı gerçekleri ortaya çıkaracak gibi.
Örneğin Moğolistan’daki 2000 yıllık mezarlıktaki birçok mezardan elde edilen DNA örnekleri ile günümüzde Türkiye’de yaşayan bireyler arasında yakın akrabalık saptanmış. İtalya’da MÖ 7. ve 3. yüzyıllar arasında yaşadığı belirlenen 30 Etrüsklünün kemiklerinden elde edilen DNA örnekleri araştırıldığında genetik olarak en yakın topluluğun Türkiye olduğunu göstermiş. Örnekler çok… Öntürkler böyle, ya bugünün Türkiyesi…
(Prof. Dr. Ülgen Zeki Ok’un kaleminden, ulgenok@ulgenok.net)