Milliyet Ege 06.01.2008Â
Lütfen küçük bir manda yavrusu düşünün. Bir nehir kıyısında beş aslan tarafından yere indirilip boğazlanmış, yetmezmiş gibi nehirden çıkan bir timsah tarafından dişlenmiş; aslanlar ve timsah arasında bir süre çekiştirildikten sonra aslanlar tarafından kıyıya çekilmiş. İlk aslan pençesinin ardından 4 dakika 20 saniye geçtikten sonra manda yavrusunun kurtulma şansı olabilir mi sizce?
”Bu kadar saçma bir soru sorduğuna göre olabilir” diyenler kazandı. İnanmıyorsanız http:// www.youtube.com adresine girip ”Battle at Kruger” adlı videoyu indirin ve izleyin. Bu satırlar yazıldığı sırada 23.221.474 kişi tarafından rekor düzeyde izlenmiş olan bu videoda, aslanların zayıf avlarını dişlemelerini, timsahın yaralı avdan parça koparma hevesini ve en önemlisi bir yavruyu kurtarmak gibi yüce bir amaç uğrunda bir araya gelen mandaların boynuzları karşısında aslanların çaresizliğini izleyebilirsiniz.
* * *
Videodan çıkarmamız gereken bazı dersler var mı acaba? Bir araya gelmemiz halinde karşımızda hiçbir gücün duramayacağını görmemizin zamanı gelmedi mi hala?
Yıllardır hindi yerine konarak, aslanların ne kadar güçlü oldukları, istedikleri her şeyi elde etmeye hakları bulunduğu palavralarıyla yıkandı beyinlerimiz.
Tarih boyunca kendi içlerindeki derin ayrılıkları göz ardı eden leş yiyiciler, aramızdaki küçük farklılıkları abartarak bizleri ”mozaik” olarak nitelediler. Son denemelerinde bizleri zayıf düşürüp, ”Hasta adam” adını takmışlar, tam mideye indirmeye hazırlanırken Atatürk’ün yarattığı Kuvayı Milliye ruhuna toslamışlardı. Bugün aynı oyun yeniden sahneye konuyor.
* * *
Atatürkçü Düşünce Derneği Manisa Şubesi olarak çeşitli dernek, vakıf ve sendika gibi sivil toplum örgütleriyle ortak düşüncelerde bir araya gelerek Dernekler Kanunu’nun 25. maddesi uyarınca bir platform oluşturma çalışmalarını başlattık. Ufak tefek farklılıkları bir tarafa bırakarak, Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda bir araya gelmenin zamanı geldi; daha çok yavrumuz aslanların ve timsahların dişleri arasında can vermeden.
(Prof. Dr. Ülgen Zeki Ok’un kaleminden, ulgenok@ulgenok.net)Â
Â
Â