ulgenzekiok.fw

Alaylı, mektepli Milliyet Ege 30.05.2004

Futbol teknik direktörleri arasında çok eskiden beri süregelen bir çekişme vardır; alaylılarla mektepliler arasında.
Alaylılar mekteplileri çekirdekten yetişmemeleri, çim kokusunu yeterince solumamış olmaları nedeniyle küçümserken, mektepliler alaylıları mürekkep yalamamış olmakla ve

bilimsel olmamakla suçlarlar. Her iki tarafın da haklı veya haksız oldukları yönler olabilir. Peki antrenör nasıl olmalıdır? Alaylı mı, yoksa mektepli mi? Bu soruya yanıtım ‘kesinlikle mektepli’ olur. Nedenine gelince, bir antrenörün en önemli görevinin sporcunun fizik gücünü en uzun süre, en üst düzeyde tutmak olduğunu ve bu görevin ancak bilimsel temele dayalı bir eğitimden geçmiş, gelişmeleri izleyen, kulaktan dolma bilgilerle yetinmeyip, kendini sürekli geliştiren kişiler tarafından gerçekleştirilebileceğini düşünüyorum. Kesin bir kural olmasa da, özellikle Türkiye’de mekteplilerin bu tarife alaylılardan daha çok uyduğunu söyleyebilirim.

* * *

Bütün bunları düşünmeme yol açan olay sezona büyük ümitler ve flaş transferlerle giren Vestel Manisaspor’un ne yazık ki Süper Lig’e çıkamamış olmasıdır. Oysa takımın başına, geçmişi başarılarla dolu, kendini kanıtlamış Sayın Mustafa Denizli’nin getirilmesiyle, tüm Manisa başarı için kenetlenmiş, takımını daha bir hırsla desteklemeye başlamıştı.
Vestel Manisaspor neden yeterince başarılı olamadı?
Futbol konusunda uzman değilim, ancak somut bazı verilere dayanarak en önemli etkenin takımın iyi antrene edilmemesi olduğunu söyleyebilirim.
Kanımca başarısızlığın en önemli iki nedeni normalin üstünde sıklıkla görülen ve uzun süren sakatlıklar ile her iki yarının sonlarına doğru takımın fizik kondisyonundaki düşme yani yüksek performansın zamana yayılamaması idi. Oysa iyi bir antrenman uygulaması ile sakatlıkları en aza indirmek ve iyi performansı zamana yaymak mümkün olabilirdi.

* * *

Bu konudaki düşüncelerimi açıklamamın amacı kimseyi suçlamak veya kırmak değil, önümüzdeki dönemde bu deneyimlerden dersler çıkarılarak hataların tekrarının önlenmesine katkı sağlamaktır. Değerli Vestel yöneticilerine Celal Bayar Üniversitesi’nin her konuda ve her türlü olanaklarıyla, işbirliğine her zaman hazır olduğunu bildirirken, Mustafa Denizli’ye Celal Bayar Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Bölümü öğrencilerine aktardığı deneyimleri için bir kez daha teşekkür eder, Vestel Manisaspor’un yeni teknik direktörü Sayın Levent Eriş’e başarılar dilerim. Son söz: Bilim yalnızca teknolojide değil, tüm yaşamda (ve bu arada sporda da) yol gösterici olmalıdır.

Prof. Dr.Ülgen Zeki OK

Son Yazıları

Diğer Yazıları