9 Eylül Gazetesi, 14.01.2018
https://gazetedokuzeylul.com/direnmenin-20-yolu/
“Baskılar karşısında ne yapmalı?” diye soranlara!
Yale Üniversitesi Tarih Profesörü Timothy Snyder Tiranlık Üzerine: Yirminci Yüzyıldan Yirmi Ders’ adlı kitabının özetini internette paylaşmış. Bu özetin bir özetini hazırladım sizlere:
- Hemen itaat etmeyin. Otoriterlere gücünün çoğu kolayca verilir. Bireyler baskıcı bir hükümetin neler isteyebileceğini düşünüp, henüz kendilerinden istenmeden, gereğini yapmaya başlarlar. Durun.
- Bir kurumu savunun. Mahkemeleri, basını ya da bir gazeteyi izleyin. Kurumlar savunulmadıklarında, domino taşları gibi yıkılırlar.
- Profesyonel ahlakı anımsayın. Özellikle ülke liderleri kötü örnek oluşturduğunda… Avukatlar olmadan hukukun üstünlüğünü yıkmak, yargıçlar olmadan göstermelik duruşmalar yapmak güçtür.
- Politikacıları dinlerken, belli kelimeleri ayırt edin. Terörizm’ ve aşırı uç’ sözcüklerinin yaygın kullanımına dikkat. İstisna’ ve Olağanüstü hal’ gibi ölümcül kavramlara karşı uyanık olun.
- İnanılmaz olan gerçekleştiğinde, sakin olun. Tüm otoriterlerin güçlerini pekiştirmek için hep terörist bir saldırı planladıklarını ya da beklediklerini hatırlayın. Reichtag Yangını’nı düşünün.
- Kullandığınız dile özen gösterin. Kendinize özgü bir konuşma biçimi geliştirin. Yatmadan önce kitap okuyun; örneğin George Orwell’den 1984′, Albert Camus’den Başkaldıran İnsan’.
- Kendinizi gösterin. Biri yapmalı. Bir örnek oluşturduğunuzda, statükonun büyüsü bozulur ve diğerleri sizi izler.
- Gerçeğe inanın. Gerçeği terk etmek, özgürlükten vaz geçmektir. Hiçbir doğru kalmazsa, kimse gücü eleştiremez.
- Araştırın. Düşünerek doğruları bulun. Uzun makalelere daha çok zaman ayırın. Özgür yazılı medyaya abone olarak (Sözcü, 9 Eylül gibi – çevirmen notu) araştırmacı gazetecilere destek olun.
- Aktif siyaset uygulayın. Güç sahipleri, koltuğunuzda gevşeyip, ekran karşısında duygularınızı kaybetmenizi ister. Dışarı çıkın. Yeni yerlere gidin, yeni arkadaşlar edinin ve onlarla aynı yolda yürüyün.
- Göz teması kurun ve sohbet edin. Böylece gereksiz sosyal engelleri yıkıp, kime güvenip kime güvenmeyeceğinizi anlayabilirsiniz.
- Dünya için sorumluluk üstlenin. Gamalı haç ve benzeri nefret sembollerini söküp atın; başkalarına örnek olun.
- Tek partili devleti engelleyin. Henüz olası iken, yerel ve genel seçimlerde mutlaka oy kullanın.
- Hayır işlerine düzenli katkı sağlayın. Bir hayır kurumu seçin ve otomatik ödeme talimatı verin.
- Mahrem bir yaşam oluşturun. İğrenç hükümdarlar sizi boyun eğmeye zorlamak için hakkınızda bildiklerini kullanırlar. Bilgisayarınızdaki kötü amaçlı yazılımları silin. Yazdıklarınıza dikkat edin, açık vermeyin.
- Diğer ülkelerde yaşayanlardan bilgi alın. Yurtdışı arkadaşlıklarınızı sürdürün veya yenilerini edinin.
- Paramiliter güçlere dikkat edin. Silahlı adamlar üniforma giyip, ellerinde liderlerinin resmi ve meşalelerle dolaşmaya başladığında sona yaklaşmışsınızdır. Bu kişiler, polis ve askerlerle birbirlerine karıştığında Oyun bitti’ demektir.
- Silah taşımak zorundaysanız düşünceli olun. Kamu görevindeyseniz bilin ki, geçmişteki musibetlere, bir gün kendilerini usulsüz işler yaparken bulan polis ve askerler bulaşmıştır. “Hayır” demeye hazır olun.
- Olabildiğinizce cesur olun. Eğer hiçbirimiz özgürlük için ölmeye hazır olmazsak, hepimiz tutsak olarak ölürüz.
- Vatansever olun.
Trump karşıtı Prof. Snyder “Yararlı olduğunu düşünüyorsanız, lütfen bunu basın ve dağıtın” diye yazmış.
ABD’li dostlara yardım için paylaşalım!