Milliyet Ege 07.10.2007
Geçtiğimiz hafta Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (EBİLTEM) Koordinatörlüğü ve Özel Çakabey Okulları ortaklığında gerçekleştirilen ”2. Avrupa Bilim Eğlence Gecesi”ne katılma fırsatı buldum. Bilim insanları ile halkı, özellikle de çocukları bir araya getirmeyi ve bilimi sevdirmeyi amaçlayan ve bir AB projesi kapsamında gerçekleştirilen gecede; bilimin kasapta, manavda, fırında, bakkalda, fotoğrafçıda, ormanda, itfaiyede, postanede, garajda, polis merkezinde, eczanede, güzellik salonunda, hastanede, kısacası her yerde varolduğu kanıtlandı.
Neler mi vardı gecede?
Çeşitli bilim ve sanat insanlarıyla söyleşiler, oyunlar, yarışmalar, sergiler, konser, simülatör, illüzyon gösterisi… Prof. Dr. Şakire Pöğün beynimiz, Prof. Dr. Ahmet Öztarhan nanoteknoloji, Doç. Dr. Erdal Bedir bitkilerle gelen sağlık, Doç. Dr. Ekin Aktaş adli tıp, Doç. Dr. Oğuz Kılınç sigara, Dr. Şükriye Alyanak organ nakli, Ediz Hun bilim ve sanat, Çağlar Uz acil tıp, Serkan Saygan astronomi, Nedim Sönmez ebru sanatı, Mete Neptün klasik Batı müziği konularında bilgilendirdi katılımcıları. Abbas Güçlü ise ”Gençler bilimi nasıl görüyor?” sorusuna yanıt aradı.
* * *
Gecenin en çok ilgimi çeken bölümü Orhan Bursalı’nın ”Teknolojide neredeyiz?” ve TÜBA üyesi Prof. Dr. Emin Kansu’nun ”Niçin bilimde Nobel alamıyoruz?” başlıklı söyleşileri oldu. Kansu sunusunda Türkiye’deki eğitim sistemindeki temel yanlışları, ezberciliği, çoktan seçmeciliği, doktoralı araştırmacı sayısının azlığını, yapılan araştırmaların yenilikten ve araştırmacılıktan uzaklığını vurguladı. Ege Üniversitesi Akademisyenler Orkestrası çok güzel çaldı; gecenin sürprizi ise Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ülkü Bayındır’ın kadife sesiyle kusursuz seslendirdiği İspanyolca şarkı oldu.
* * *
Sonuçta organizasyon dahil, her şey çok güzeldi. Önümüzdeki yıl üçüncüsünün gerçekleşmesi durumunda, organizasyon komitesine şimdiden ”Atatürk ve Bilim” konulu bir söyleşi öneriyorum.
Gece sona erdiğinde aklımda bir proje belirdi. Üniversite ve ilköğretim kurumları ortaklaşa, benzer bir çalışmayla, hafta sonları birkaç saat veya yaz aylarında 1-2 haftalık zaman dilimlerinde, değişik yaş gruplarındaki çocuklara yönelik eğlenceli bir bilim, sanat ve spor eğitimi verseler, geleceğin sağlam kuşaklarının yetişmesine önemli bir katkı sağlamazlar mı?
* * *
Bilim toplumundan, inanç toplumuna hızlı bir kaymanın gerçekleştirilmeye çalıştığı günlerde halkımıza, özellikle de çocuklarımıza ve gençlerimize, bilimi sevdirmek yolundaki çabaları nedeniyle başta Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ülkü Bayındır, EBİLTEM Müdürü Prof. Dr. Fazilet Vardar Sükan ve Özel Çakabey Okulları Kurucu Temsilcisi Zafer Eraslan olmak üzere projede tüm emeği geçenlere teşekkürler.
(Prof. Dr. Ülgen Zeki Ok’un kaleminden, ulgenok@ulgenok.net)Â