Milliyet Ege 02.09.2007
Türkiye’ye ısmarlama bir ”ılımlı İslam gömleği” giydirilmeye çalışılırken, olaylara ışık tutabilmek için Atatürk’ün din konusundaki söylem ve eylemlerine bir göz atalım.
Atatürk sözde değil, özde bir Müslüman’dı. ”Milletimiz daha da dindar olmalıdır diyorum. Ama bütün sadelik ve güzelliği ile. Dinime, bizzat gerçeğe nasıl inanıyorsam öyle inanıyorum. Bilince aykırı, ilerlemeye engel hiçbir şey içermiyor.”
* * *
O İslam dinini çıkarlarına ve özellikle de siyasete alet eden sahte dindarları sevmiyordu. ”…gerçekte alim olmamakla beraber, sırf o kılıkta bulundukları için alim sanılan, çıkarına düşkün, haris ve imansız birtakım hocalar da vardır. Hükümdarlar işte bunları ele aldılar ve işte bunlar dine uygundur diye fetva verdiler. Gerektikçe yanlış hadisler uydurmaktan çekinmediler.”
”İnanıp, bağlanmaktan mutlu olduğumuz İslam dinini, yüzyıllardan beri alışılmış olduğu üzere, bir siyaset aracı durumundan kurtarmak ve yükseltmek gerektiği gerçeğini gözlemliyoruz.”
* * *
İslam dininin kanımca en güzel yorumu da Atatürk’e aittir. ”Bizim dinimiz için herkesin elinde bir ölçü vardır. Bu ölçüyle bir şeyin dine uygun olup olmadığını kolayca değerlendirebilirsiniz. Hangi şey ki akla, mantığa, toplum çıkarlarına uygundur; biliniz ki o dinimize de uygundur, o şey dinseldir. Eğer bizim dinimiz akla mantığa uygun bir din olmasaydı en mükemmel, en son din olmazdı.”
Atatürk devrimleriyle eğitim-öğretimi birleştirmiş, ”Eğitim ve öğretimde birlik olmadıkça; aynı düşüncede, aynı anlayışta bireylerden oluşmuş bir millet oluşturmaya imkan aramak boş şeylerle uğraşmak olmaz mı?”; giyim şeklini modernleştirmiş, ”Şapka giydirdim; anlasınlar ki insan, kılık kıyafetle din değiştirmez ve dini herhangi bir kılık kıyafete alet etmez”; tekkeleri kapatmış, ”Hiçbirimiz tekkelerin yol göstericiliğine muhtaç değiliz. Biz uygarlık, ilim ve fenden kuvvet alıyoruz”; herhangi bir aracı olmaksızın insanlar dinlerini öğrenebilsinler diye Kuran’ı ilk kez Türkçe’ye çevirtmiş, ”İlk olarak Kuran’ın dilimize çevrilmesini emrettim. Bu da ilk defa olarak Türkçe’ye çevriliyor.”; laikliğin benimsenmesini sağlamıştır, ”Her birey istediğini düşünmek, istediğine inanmak, kendine özgü siyasi bir düşünceye sahip olmak, seçtiği bir dinin icaplarını yapmak veya yapmamak hak ve özgürlüğüne sahiptir.”
* * *
Ilımlı İslam Devleti’nden bahsedenlere de birkaç sözü var Atatürk’ün.
”Türkiye Cumhuriyeti’nde herkes Allah’a istediği gibi ibadet eder. Türk Cumhuriyeti’nin resmi dini yoktur. Türkiye’de bir kimsenin fikirlerini, zorla başkalarına kabul ettirmeye kalkışacak kimse yoktur ve buna izin verilemez.”
”Cumhuriyetimiz öyle sanıldığı gibi zayıf değildir. Cumhuriyet bedava da kazanılmış değildir. Gereğinde kurumlarımızı korumak için lazım olanı yapmağa hazırız.”(Prof. Dr. Ülgen Zeki Ok’un kaleminden, ulgenok@ulgenok.net)Â
Â