ulgenzekiok.fw
,

Hayvanseverlik ve çelişkilerimiz

9 Eylül Gazetesi, 18.09.2016

http://gazetedokuzeylul.com/?p=51854

Geçtiğimiz Kurban Bayramı benim gibi hayvanseverlerin yaşadıkları çelişkiler üzerine bir kez daha kafa yormama yol açtı.

Yaşar Nuri Öztürk ve İhsan Eliaçık gibi bazı ilahiyatçıların İslam’da Hac dışında kurban kesme zorunluluğu olmadığı görüşünü aktarmıştım geçen haftaki yazımda! Beklediğim üzere birçok eleştiri aldım; bayramdan bayrama et yiyebilen fakirlerin bu haklarının engellendiğini, hayvanseverlerin birçoğunun et yiyebilmeleri için hayvanların kesilmesi çelişkisini yazdı bazıları, haklı olarak.

Bu çelişki karşısında insanların sağlıklı yaşaması için bazı hayvansal proteinlerde bulunan aminoasitlere gereksinim duyduğu, insanın doğasında et yemek olduğu veya bu hayvanların bizim yememiz için üretildikleri gibi hafifletici nedenler ileri sürülebilir ama çelişki ortadan kalkmaz, hatta belki de artar.

Bizim yememiz için üretilen hayvanların çok önemli bölümü giderleri düşürmek amacıyla kötü koşullarda, hiç hareket edemeden, bazen gün yüzü görmeden ve çok erken dönemde kesiliyorlar; üstelik yenmeleri pek sağlıklı da değil.

Bence biz hayvanseverlerin en büyük çelişkisi bazı’ hayvanları aşırı severken, bazılarını umursamamaları! Türk Dil Kurumu Sözlüğü’ne göre duygu ve hareket yeteneği olan, içgüdüleriyle hareket eden canlı yaratık’tır, hayvan! Hayvanlar alemi memeliler dışında; süngerleri, denizanası gibi sölenterleri, ahtapot gibi yumuşakçaları, böcekler gibi eklembacaklıları, balıkları, sürüngenleri ve kuşları da kapsar.

İnsanoğlu daha çok kendine göre güzel’ olanları sever. Yuvarlak çizgili (yunus balığı, panda gibi), renkli ve güzel sesli (kanarya), sadık (köpek), sevimli (kedi) olma tercih nedenidir.

Siyah renkli, keskin çizgili kargaları pek sevmeyiz; sesini de çirkin buluruz. Kuzguna yavrusu güzel görünür, oysa. Sivrisinekleri, salyangozları, çıyanları, denizkestanelerini, timsahları sevenlere normal’ gözüyle bakılmaz.

Evimizde beslediğimiz hayvanları beslemek için başka hayvanları öldürmemiz de başlı başına bir çelişkidir.

Sokak hayvanı dediğimiz başıboş hayvanlar da bir başka tartışmalı alan! Hayvan severlerin önemli bir bölümü ve kurdukları dernekler özellikle sokakta yaşayan başıboş köpeklerin yaşamlarını korumak ve daha iyi yaşamalarını sağlamak için alkışlanacak bir mücadele veriyorlar. Ancak bu köpeklerin insan sağlığı için doğrudan ve dolaylı olarak yarattığı tehlikeler konusunda yeterince bilgi sahibi değiller.

 

Çözüm ne?

Çözüm ancak inançlara değil, bilime dayanarak oluşturulacak sentezlerle yapılacak hukuki düzenlemelerle olası!

 

Tarık Akan ve Çelişkilerimiz

Tarik Akan’ın ardından ben dahil, pek çok kişi ağıt yaktı. Sağlığında ise kıymetini bilip, dile getiren çok az kişi vardı! Ne yaman çelişki!

Prof. Dr.Ülgen Zeki OK

Son Yazıları

Diğer Yazıları