TÜGİAD’ın 2003 Yılı Bilimsel Eser Yarışması Birincilik Ödülü’nü “Ülkemizde Yatırım Ortamının İyileştirilmesi, Yatırımların Teşviki ve Avrupa Birliği Uygulamaları Çerçevesinde Alternatif Modeller – İnovasyon Odaklı, İhracat Yönelimli Yatırım Hedefleme Modeli” adlı eseriyle kazanan Celal Bayar Üniversitesi İİBF Maliye Bölümü’nden Dr. Birol Kovancılar, kitabının ilginç bölümlerinden birinde İrlanda mucizesini anlatıyor:
   İrlanda, bir bölgenin nasıl refah yaratabildiğinin ve yüzlerce yıldır süregelen ekonomik bahtsızlığını 15 yıl gibi bir süreçte nasıl yenebildiğinin çarpıcı bir örneğidir.
İrlanda modeli ekonomik kalkınma vasıtasıyla ülkelerini içinde bulunduğu yapıdan kurtarmaya çalışan pek çok dünya ekonomisi için esin kaynağı durumundadır.
İrlanda’da son yıllarda sağlanan başarılardan çoğu, yirmi yıl kadar önce, özellikle yatırım ve sanayi politikalarının yönlendirilmesi ve eğitime yatırım yapılması gibi çeşitli alanlarda alınan akıllıca kararların sonucudur.
İrlanda’da 1986 yılında GSMH oranı 1986 yılında yüzde eksi 0.7 iken, oran 2000’de yüzde 10.4’e ulaşmıştır. İşsizlik oranı ise aynı yıllarda sırasıyla yüzde 17’den yüzde 3.6’ya indirilmiştir.
Peki bunları başarırken İrlanda eğitim alanında neler yapmış?
İrlanda üniversite sistemi birincil olarak yenilikçi (innovation) ekonomi için geniş bir işgücü havuzunun geliştirilmesi üzerine odaklanmış ve üniversitelerinin yüzde 60 oranında bilim, mühendislik ve işletmecilik alanlarından mezun vermesini sağlamıştır.
Hükümet, teknolojik okur – yazarlığı her düzey eğitim sistemi için birincil amaç olarak ele almış, tüm okullarda bilgisayar kullanım olanaklarını geliştirmiş, tüm öğrenci ve öğretmenler için internet girişi temin etmiştir.
Eğitim sistemi odağının bu şekilde teknolojik bilgi – temelli ekonomiyi destekleyecek bir modele kaydırılması, bu alandaki birçok yabancı yatırımcının ülkeye çekilmesinde belirleyici olmuştur.
İrlanda’nın başarısında endüstri ve eğitim kurumları arasında oluşturulan yakın ilişki, özellikle teknoloji enstitüleri önemli pay sahibidir.
   İrlanda’da araştırma ve yeniliği teşvike yönelik olarak, hükümet, eğitim ve biyoteknoloji ile bilgi – iletişim teknolojileri araştırmalarında kullanılmak üzere 2 milyar doların üzerinde kaynak yaratmış ve bu bütçenin yönetimini yeni kurulmuş olan İrlanda Bilim Kurulu’na bırakmıştır.
Bunları yaparken İrlanda’da eğitimini planlayanların önemli bir avantajı varmış: Rahip-hatip okulları mezunlarının üniversiteye girerken puanlarının hangi katsayıyla çarpılacağı belliymiş!