9 Eylül Gazetesi, 10.01.2016
http://gazetedokuzeylul.com/?p=32539
“Anaokulu çağında felsefe eğitimi veriyoruz” sözlerini ilk duyduğumda çok şaşırdım; “5 yaşında, soyut düşünemeyen bir çocuğa nasıl felsefe eğitimi verilebilir?” diye düşündüm. Söyleyen Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Üstün Zekalılar Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burak Karabey olunca, dikkat kesildim. Soyut düşünebilme yeteneği gelişmemiş çocuklarda bu durum, öncelikle somutlaştırma yolu ile aşılıyormuş. Sevgili Burak, konuşmamızın üzerine, bu konuda yazılmış yabancı bir gazete haberini gönderince iyice ikna oldum.
Haber özetle şöyle: Washington Üniversitesi yakınındaki okullarda, küçük yaşlardaki çocuklarda felsefe eğitimi filizlenmeye başlamış. Üniversitenin Çocuklar İçin Felsefe Merkezi’nde eğitim veren Jana Mohr Lone, küçük çocukları düşünmeye sevk etmenin güç olmadığını, işe resimli bir kitap veya oyun gibi bir uyaranla başladıklarını söylüyor. Çocuklara yöneltilen “Bu neleri merak etmenize yol açtı?” sorusunun ardından, en çok merak edilen başlık üzerine tartışma başlıyormuş! Lone, felsefi düşüncenin çocuklara daha iyi dinleme, dünyayı farklı biçimlerde görmeyi kabullenme, daha açık ve anlaşılır konuşma gibi edinmeleri istenen yeteneklerin tümünü’ kazandırdığını bildirmiş.
Anlayacağınız, biz dogmatik bilgileri ezberleterek, düşünebilme yetilerini bombalarken; eğitimciler, çocukların daha geniş düşünebilmeleri, yeteneklerini geliştirebilmeleri ve kalıplara bağlı kalmamaları için, felsefe eğitimini anaokuluna taşımanın yolunu bulmuşlar.
Çocuk beynini bir motor gibi düşünürsek; dogmatik eğitim motorun kapasitesinin çok altında çalışmasına yol açarken; felsefe eğitimi, motorun uzun süre ve yüksek randımanda çalışabilmesini sağlıyor.
Yaşadığımız sorunları bir düşünün! Neden Ya siyah, ya beyaz’ olarak düşündüğümüzü, sentez yapamadığımızı, bizden farklı olanlarla empati kuramadığımızı!
Eksik olan, zorunlu’ olması gereken felsefe eğitimi mi yoksa? Felsefe zorunlu’ olsa, Atatürk’ün deyimi ile çıkarlarını çoğunluğun bilgisizliğinde arayanların’ işleri güçleşmez miydi?
Anaokulunda felsefe eğitimi verilmesinin diğer bir avantajı da üstün yeteneklilerin küçük yaşlarda fark edilmeleri ve yeteneklerini geliştirmelerinin sağlanması olabilir, sanırım.
Umarım yakında, İzmir’deki bazı anaokullarının felsefe eğitimine başladığını duyarız.
İlahiyat fakültelerinden, felsefe derslerinin neden kaldırılmak istendiğini de daha iyi anlıyorum artık.