ulgenzekiok.fw
,

Onların Atatürk’ü yok

9 Eylül Gazetesi, 25.10.2015

http://gazetedokuzeylul.com/?p=26368

Bu satırları Atatürk’ün doğduğu şehirden yazıyorum. Selanik’i panoramik olarak izlemek için şehrin simgesi Beyaz Kule’nin merdivenlerini tırmanırken tanıştığım Ukraynalı bir okul yöneticisi ile konuşurken, söz döndü dolaştı, yöneticilerin elde ettikleri gücü kendi çıkarları doğrultusunda kullanmalarına ve yetersizliklerine geldi. “Sizin bizden önemli bir farkınız var” dedi o sırada, “bizim bir Atatürk’ümüz yok”.

Yurt dışında ve Türkiye’de tanıdığım birçok yabancı, Atatürk’ü bizlerden çok daha iyi tanıyor ve değerini çok daha iyi biliyor. Bunda özellikle son yıllarda yoğunlaşan Atatürk’ü unutturmaya, sıradanlaştırmaya yönelik ve ne yazık ki bir oranda başarılı olan kampanyaların etkisi var. Anayasa başta olmak üzere hukuku ayaklar altına alarak dönüştürülmeye çalışılan eğitim sisteminin de…

Ama tüm bu çabalar boşuna… Ne yaparlarsa yapsınlar, güneşi balçıkla sıvamak olanaksız. Güneş yeniden doğup, ortamı ısıtmaya ve aydınlatmaya başlayınca, balçığı eline yüzüne bulaştıranlar saklanacak delik arayacaklar.

 

1 Kasım Yaklaşıyor

1 Kasım seçimleri Türkiye’nin dönüm noktası olacak gibi! Barajı geçecek partilere oy vermek yeterli değil; başkalarının da oy vermelerini sağlamamız ve Oy ve Ötesi’ gibi derneklere üye olarak veya destek vererek (özellikle avukat desteğine gereksinim var) oylarımıza sahip çıkmamız da gerekli.

 

Celal Bayar Üniversiteli Gençlerin Dileği

Manisa ile İzmir arasında arabama aldığım Celal Bayar Üniversiteli öğrencilerin ortak bir dileği var: “Bornova’da ve Uncubozköy Kampüsü karşısında rahat otostop yapabilecekleri üstü kapalı birer cep”. Bu dileği, İzmir Milletvekili ve 2. Bölge CHP adayı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır dostuma ilettim, ilgileneceğini söyledi. Celal Bayar Üniversitesi öğrencilerinin bilgilerine!

 

Selanik

Selanik’in İzmir’e benzediğini duymuştum, ama bu kadarını tahmin etmiyordum. Şehir merkezinde sahilde yürürken Kordon’da geziniyorduk sanki. Benim için en görülesi yer Atatürk’ün doğduğu evdi, doğal olarak. Atatürk’e ait bazı özel eşyaların Türkiye’den getirilmesi ve Bilgili Holding’in desteği ile ev, son yıllarda müze haline getirilmiş. Atatürk’ün ve annesi Zübeyde Hanım’ın balmumu heykelleri başarılıydı. Bahçede Atatürk’ün babasının diktiği nar ağacının verdiği yeni meyveler, değeri her geçen gün daha iyi anlaşılan Atatürk ilke ve devrimlerinin yıllara direnişini simgeler gibiydi.

Kaldığımız, merkezdeki City Hotel temiz ve sevimli, personel yardımseverdi; kahvaltı da oldukça güzeldi. Katıldığım kongrenin yapıldığı Macedonia Palace ise daha büyük ve lükstü. Beyaz Kule’nin dışında şehrin diğer görülmesi gereken yerleri Aritoteleus Meydanı, Büyük İskender heykeli, Şemsiyeler görseli ve Rotunda!

Prof. Dr.Ülgen Zeki OK

Son Yazıları

Diğer Yazıları