ulgenzekiok.fw

Sporda başarı için Milliyet Ege 05.09.2004

BİR BAŞKA GÖZLE

Bir olimpiyat daha geçti. Türkiye halter, güreş, boks gibi alanların dışında kişisel birkaç başarı hariç yine pek varlık gösteremedi. Sporun farklı dallarında başarılı olabilmek için, öncelikle en başarılı olduğumuz halter alanında bu başarıya nasıl ulaşıldığının iyi analiz edilmesi gerekir. 

Naim Süleymanoğlu’nun Türkiye’ye iltica etmesinden sonra Bulgaristan’dan konunun uzmanı antrenör de getirtilmiş ve o gün atılan tohumlar bugün meyvelerini vermiştir. Futbolda alınan Avrupa ve Dünya çapındaki başarıların tohumları da Derwall tarafından atılmıştı. Yanlış anlaşılmamak için hemen belirteyim, bu iki örnekten “Türkler sistem kuramaz, mutlaka yabancıları getirelim” gibi bir anlam çıkmasın.

* * *

Aksine birçok Türk antrenörünün yabancı takımları uluslararası başarıya koşturduklarını zevkle izliyoruz. Türkiye’de eksik olan ne diye sorarsanız, tek kelimeyle “bilim” diyebilirim. Başarı için spordaki tüm bilimsel gelişmeleri günü gününe izleyen antrenörlere ve bilinçli sporculara gereksinimimiz var; ayrıca masöründen beslenme uzmanına, psikologundan aşçısına bir takım çalışması da gerekli. Spordaki başarısızlıklarımızın nedenleri arasında devletin yetenekli gençleri, hatta çocukları keşfedip, ellerinden tutmak yerine, sadece başarılı sporcuları maddi olarak desteklemesi; alt yapı tesislerine önem verilmemesi; sponsorluk yasasına rağmen özel sektörün spora para ayırmakta çekingen davranması, Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor gibi Türkiye çapında seyirciye sahip kulüplerin futbol dışındaki spor dallarına yeterince önem vermemeleri sayılabilir.

* * *

Türkiye’deki sporcuların önemli sorunlarından biri ise sıklıkla eğitim ve spor arasında tercih yapmalarının gerekmesi, diğer bir ifadeyle sporu ve eğitimi aynı anda sürdürememeleridir. Özellikle futbolcular arasında lisans düzeyinde eğitim görenlerin oranı hayli düşüktür.
Oysa gelişmiş ülkelerin bir çoğunda başarılı sporcuların mutlaka bir lisans diplomasına sahip olması için büyük destek sağlanır. Burada amaç, aktif spor yaşamının sonrasında kişilerin geçimlerini sağlayabilecekleri bir mesleğe yönelik eğitim kazandırmaktır.
Uluslararası düzeyde başarıya ulaşabilmek için spora çok küçük yaşlarda, hatta ilkokul öncesinde başlanması ve çocukların spora özendirilmeleri büyük önem taşıyor. Bilmem hangi sınava hazırlanabilmesi için haftada bir 45 dakika olan spor dersinde de matematik problemi çözmeye yönlendirilen bir öğrencinin dünya çapında sporcu olma olasılığı sizce nedir?

Prof. Dr.Ülgen Zeki OK

Son Yazıları

Diğer Yazıları